Sedmačky z Kladna zorganizovaly sbírku na pomoc občanům Zálezlic

Zdroj: Kladenský deník, 13. června 2013

Autor: Sandra Bejšáková

Kladno - na nic nečekaly a rovnou začaly shánět pomoc. Řeč je o děvčatech ze sedmé bé kladenské Základní školy v ulici Zd. Petříka. Dívky uspořádaly dobročinnou sbírku na pomoc povodní postiženým Zálezlicím.

Alena, která je jednou z iniciátorek sbírky, popisuje, jak se k myšlence pomoci dostaly: "Malinko nás popostrčila naše učitelka Kateřina Kloučková. O povodních jsme ve škole mluvili, například o přírodopisu, a potom už se to rozjelo."

A mladá kantorka dodává: "Když jsme si ve třídě povídali o tom, co se děje, tak je napadlo, že by se dalo něco udělat. Šly pak rovnou za ředitelkou školy Šárkou Vostarkovou s dotazem, zda jim organizaci umožní."

Ředitelka nejenže uspořádání sbírky dovolila, ale dokonce je i uvolnila částečně z vyučování, aby mohly vyrobit letáky a plakáty. Holky vše zařídily samy a každý den chodily do školy už na sedmou hodinu, aby mohly úklidový materiál a dezinfekční prostředky přebírat.

Zálezlice si dívky vybraly i proto, že vesnice byla zatopená už v roce 2002 a teď znovu. Sedmačka Nikola doplňuje: "Rozhodli jsme se jim pomoci, protože mají všechny věci zničené. Vybrali jsme toho hodně, máme asi padesát Sav, deky, hadry, košťata, hodně kýblů a hodně balíků vody."Věci přinášeli žáci napříč ročníky.

První sbírka, kterou kdo v Základní škole Zd. Petříka uspořádal, však bude mít ještě krásné zakončení. Děvčata totiž osobně zítra pojedou předat výsledek svého snažení přímo Zálezlickým a na cestu se těší. Jak uzavírá ředitelka školy Šárka Vostarková, prvotní překvapení vystřídalo dojetí. Podle jejích slov jsou v Zálezlicích nadšeni. "Dopravu věcí zaplatí škola. A dívky si za svou práci zaslouží vidět, komu pomáhají."


18. června 2013