Návštěva knihovny - 1.B

Dne 27. 4. 2018 navštívili žáci 1.B městskou knihovnu v Kladně na Sítné.

Knihovnice je seznámila s pojmem knihovna, k čemu instituce slouží a jaký je její provoz. Ptala se, kdo a proč knihovnu navštěvuje, vysvětlili si rozdíl mezi půjčením a koupí knihy v knihkupectví. Děti odpovídali na otázky jak se ke knihám chovat, jak je doma uklízejí, kde není vhodné je používat.

Následovalo vyprávění pohádky „Noc v lese“ spolu s maňáskem, doprovázené četbou dětí. Dále společně zdramatizovali pohádku „Bouda, budka“ za pomoci jednoduchých rekvizit. Tato část byla ukončena písničkou „Okoř“, kterou žáci zdařile zazpívali.

Druhá část programu byla věnována knihám vhodným pro začínající čtenáře. Knihovnice představila několik edic – První čtení (Kuba nechce číst, Rošťák Oliver, Teta to plete, Bubáček), Čtení pro prvňáčky (Povídání se zvířátky, Dědo, ty jsi indián, Čarodějnice Eulálie), naučné encyklopedie v edici První a Žáčkova pro žáčky, Hledej a najdi.

Závěr návštěvy spočíval v projití se po knihovně. Knihovnice vysvětlovala rozdělení knih podle věku a obsahu (pohádky, příběhy o dětech a zvířatech, leporela, časopisy).


27. dubna 2018