Armáda ČR a pes Atos

Dne 18. 3. 2014 nás v krátké době již podruhé navštívila Armáda České republiky. První program se konal pro žáky 2. stupně a setkal se s velkým nadšením a ohlasem. Tentokrát se preventivní program týkal žáků 1. stupně.

Kromě seznámení žáků s běžnými úkoly a povinnostmi vojáků, se všichni dozvěděli mnoho zajímavých informací o zahraničních misích. Z DVD a zejména z vyprávění vlastních zkušeností nás vojáci seznámili s misemi v Kosovu a Afghanistánu.

Velice pěkná byla ukázka psovodů. Žáci se na vlastní oči přesvědčili, jak psí členi české armády dokáží najít drogy nebo výbušniny ukryté v terénu, autě i v zavazadlech.

Vzácný okamžik nastal, když si žáci mohli prohlédnout opravdového válečného hrdinu, německého ovčáka - Atose. Tento pes přežil těžká zranění, která utrpěl při vojenské misi v Afghanistánu a následném raketovém útoku Tálibanu. Díky ošetření, která dostal přímo na frontě vedle ošetřování zejména amerických vojáků, včetně společných transportů, se dokázal z těžkých zranění uzdravit.

Na závěr akce proběhla společná autogramiáda.


18. března 2014