Nad žáky přelétali draví ptáci

Zdroj: Kladenský deník, 17. května 2006

Autor: Zuzana Vlková

Kladno - V letošním roce absolvovali žáci Základní školy v ulici Zd. Petříka cyklus přenášek, ve kterých se učili rozpoznat různá zvířata nejen podle knížek, ale také podle živých exponátů.

Přednášky byly celkem tři a pro školu je zajišťovala Společnost ochrany dravců a sov - Merlín. Byly určeny pro ty nejmenší až po žáky devátých tříd, proto byl také upraven výklad, který měl zábavnější formu.

"První přednášku jsme absolvovali jedenadvacátého března a uskutečnila se v prostorách naší školní tělocvičny. Téma bylo Lovci a jejich kořist. Zde měli žáci poprvé možnost na vlastní oči vidět živé hroznýše, štíry, sklípkany a dokonce si na ně mohli sáhnout. Druhá nesla podtitul Smysly živočichů a dnes nás čekají Letové ukázky dravců a sov," uvedla zástupkyně ředitele Šárka Vostarková.

Na školním dvoře mohly děti spatřit sovy, káňata, kondory a další dravé ptáky, které jim sokolníci nechávali přelétat těsně nad hlavami. Byla to velkolepá podívaná, jež přilákala i kolemjdoucí.

"Škola se tímto způsobem snaží dětem předat alespoň základní znalosti v tomto oboru. Žáci ji neberou jako součást výuky, ale spíše jako zábavu," dodala zástupkyně.

"Absolvovala jsem všechny cykly přednášek a moc se mi líbily. Zvláště ta část, kdy nám ukazovali živé hroznýše, mloky a šípovou žabku. Bylo skvělé, že jsme si je mohli prohlédnout úplně zblízka," uvedla žákyně sedmé třídy Eva Floriánová.


24. května 2006