Školní pouť si žáci řádně užili

Zdroj: Kladenský deník, 17. září 2012

Autor: Sandra Bejšáková

Základní škola a Mateřská škola Zdeňka Petříka Kladno (Stará Amálka) slaví 100 let

Kladno - Celý učitelský sbor Základní školy Zdeňka Petříka Kladno se podílel na přípravách páteční pouti pro žáky, kterou zde uspořádali ke stému výročí zahájení výuky v této škole.

Na školním dvoře i v tělocvičnách rozprostřeli učitelé různá stanoviště, kde děti plnily úkoly, za něž získávaly žetony. Ty pak mohly směnit za drobné odměny. "Nejvíc se mi líbilo házení mincí a trefování tužkou do lahve," pochlubila se žačka 3.A Klára. A spolu se svou kamarádkou Eliškou se radovala ze získaných plyšáků.

Žádané byly také speciální ceny jako poukaz na jedničku z libovolného předmětu nebo škrtnutí poznámky či pětky.

Ředitelka školy Šárka Vostarková vysvětlila: "Nejlepší nám připadalo oslavit výročí společně s dětmi. Kromě stanovišť jsme připravili i program, například ukázky jízdy na BMX kolech, zumbu nebo módní přehlídku."

I když nebylo zcela snadné zahájit školní rok a vyřešit spoustu práce s tím související, program kantoři sestavili zvlášť bohatý. "Největší úspěch má u dívek malování na obličej a příjemně mě překvapil zájem o opičí dráhu a další sportovní aktivity," dodala Šárka Vostarková, která působí ve své funkci od roku 2002. Vyjádřila radost, že se školu daří neustále dál rozvíjet a vylepšovat podmínky pro žáky. "Je to práce všech zdejších pedagogů," zdůraznila.

K příležitosti výročí vznikl také almanach, jenž obsahuje jména všech absolventů školy. Několik pedagogů kvůli tomu trávilo nemálo chvil v kladenském archivu.

Jméno lidického učitele Zdeňka Petříka, který byl zastřelen spolu s lidickými muži 10. června 1942, se do názvu školy dostalo kvůli ulici, v níž se dříve nacházel vchod do budovy. Ani v místní kronice se však nelze dočíst konkrétní rok. Ve škole je umístěna nástěnka připomínající žákům jeho osud.

Výuka zde začala 18. září 1912. Právě 14. září před sto lety ji slavnostně otevřeli druhou budovu. Tehdy nazývaná Stará Amálka stála na okraji Kladna u bývalého dolu.


24. září 2012