Díky za pohodový zápis do školy

Zdroj: Kladenský deník, 10. února 2012

Autor: Magdalena M.

Pro každého budoucího prvňáčka by to měl být "zlomový" okamžik v jeho životě, neboť splní-li požadavky spojené s přijetím do první třídy, začnou mu povinnosti, které jej provázejí po celý jeho další život. Pak tedy zvláště proto, by měl být tento moment pro dítě co nejpohodovější, aby se do školy těšilo a mělo z ní, alespoň v 1. třídě, která je stěžejní pro další roky strávené ve školní lavici, co nejlepší pocit.

Bohužel, ale na většině základních škol, tomu tak není! Zápisy provázejí hodinová čekání, kdy rodiče i děti jsou unavení a vystresovaní, zda jejich potomek je dobře připraven, zda uspěje a v září usedne do školní lavice. O to větší stres provází rodiče, kteří zápis do první třídy absolvovali již se svými staršími potomky a vědí, co je čeká.

Mám tři syny a s tím nejmladším jsem prošla zápis dokonce dvakrát, neboť v loňském roce jsem žádala o odklad školní docházky. Myšlenky spojené se zvolením vhodné školy a představou dlouhého čekání udělaly své.

Jaké však bylo mé rozčarování, když při vstupu do budovy 2. základní školy v Kladně, se nás ujala, hned u vchodu, paní učitelka s pořadovým číslem a vzápětí, ač nás zde bylo již poměrně hodně, jsme bez jakéhokoliv čekání stoupali vzhůru po schodech, do prvního patra. Než jsme stačili vyjít poslední schod, již jsme byli v péči jiné učitelky, která nás zavedla do místnosti, kde jsem vyplňovala několik formulářů.

Dítě zatím v klidu sledovalo Boba a Bobka (Králíci z klobouku) na interaktivní tabuli a než jsem stačila vše vyplnit, syna mi odvedli k zápisu do jiné místnosti.

Skončili jsme oba stejně, já měla vyplněno, syn odzkoušeno a s rozzářenými očíčky, pamětním listem na zápis a plnou taškou dárečků, mi sděloval, že dostal jedničku, a že se mu zde moc líbí!

Byla jsem v šoku! Za patnáct minut jsme měli, bez jakéhokoliv čekání, zápis za sebou - syn spokojený a já nadšená ze skvělé organizace.

Chtěla bych tedy touto cestou poděkovat vedení 2. základní škole v Kladně, ředitelce Šárce Vostarkové, zástupkyni Zuzaně Kohoutové i celému pedagogickému sboru, který se na přípravách i samotném zápisu podílel, za jeho příkladné zorganizování.


10. února 2012