Karolína zachránila život těžce zraněné ženě

Zdroj: Kladenský deník, 3. února 2012

Autor: Daniela Řečínská

Kladno – Odvaha, ohleduplnost a především srdce na pravém místě. To vše má v sobě patnáctiletá Karolína Berkiová z Kladna. Mladá dívka se 12. ledna stala svědkem dopravní nehody, při které byla těžce zraněna osmaosmdesátiletá žena. Karolína neváhala a okamžitě seniorce poskytla první pomoc, čímž jí zachránila život. Za svou ochotu a duchapřítomnost dostala včera ve své Základní škole v ulici Zd. Petříka ocenění a drobné dárky.

Vše se stalo 12. ledna kolem osmnácté hodiny. Důchodkyně šla v Unhošťské ulici 
v Kladně přes přechod, když jí srazila Škoda Felicia. „Slyšela jsem velkou ránu. Rychle jsem přiběhla a snažila se paní pomoci,“ začala Karolína vyprávět.

Jak poskytnout první pomoc věděla ze školy. „Každý rok máme týden bezpečnosti, čili to znám. Paní byla při vědomí. Začala jsem se jí ptát na vnoučata nebo děti, kde bydlí a podobně. Hlavně jsem chtěla, aby neusnula,“ pokračovala zachránkyně.

Právě udržení seniorky při vědomí byla Karolínina největší zásluha. Žena měla proraženou lebku a tříštivou zlomeninu pravé nohy, také krvácela do mozku.

„Díky pomoci dívky zraněná neupadla do šoku. Navíc Karolína ženě podložila svou bundou hlavu. Nejen dobrou komunikací, ale i teplem zmírnila následky nehody,“ uvedl ředitel kladenské policie Václav Hatlman.

Podle vyjádření policejní mluvčí Michaely Novákové je stále hospitalizovaná seniorka mimo ohrožení života. Karolína se o její stav zajímala, a tak do nemocnice telefonovala, ovšem není z rodiny pacientky, čili se nic nedozvěděla.

Chvilku po nehodě se kolem zraněné a její zachránkyně seběhli lidé. „Museli jsme je ještě s jedním pánem, který také pomáhal, odhánět. Většinou totiž jen koukali,“ popsala situaci hrdinka.

Za volantem škodovky seděla čtyřiatřicetiletá žena 
z Kladenska. Policisté ji už obvinili z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Na Karolínu jsou teď hrdí nejen spolužáci a škola, ale především její rodiče. „Byla jsem v práci a volala jsem dceři, zda už je doma. Odpověděla mi, že se stalo něco ošklivého, a že poprvé v životě musela ukázat svůj nový občanský průkaz. Pak mi telefonovala znovu a řekla, co se stalo,“ řekla dojatá maminka Štěpánka Klauzová.

„Když jsem přišla domů, byla Karolínka bledá, vystresovaná a plakala. Bála se o paní, jestli přežije. Zachovala se skvěle, jsem na ní opravdu moc pyšná. Má srdíčko na pravém místě,“ dodala.

Reportáž byla rovněž odvysílána v hlavních zprávách TV Prima Family dne 3.2.2012. Stopa reportáže 24.59 - 27.22 minuta.


3. února 2012