Každý žák bude mít svůj počítač

Zdroj: Kladenský deník, 20. dubna 2006

Autor: Petr Sklenička

Kladno - Doba, kdy se děti při hodinách výpočetní techniky tísnily minimálně ve dvojicích u jednoho počítače, bude v Základní škole v kladenské ulici Zd. Petříka co nevidět minulostí. Právě zde totiž dokončují výstavbu nové moderní učebny, kde bude v provozu 31 počítačů.

"Uvědomujeme si, jak moc je v dnešní době počítačová gramotnost důležitá. Proto chceme, aby každý žák měl možnost si vše potřebné při vyučování hned vyzkoušet a nemusel sledovat své kamarády. Na této myšlence pracujeme už tři roky", sdělila zástupkyně ředitele Šárka Vostarková.

Škola potřebné peněžní prostředky našetřila z příjmů z vedlejší hospodářské činnosti, například pronájmu tělocvičny a učeben. Pomohl jí i kladenský magistrát. Vymalované prostory jsou už kompletně vybaveny novým nábytkem, zbývá jen dodělat elektrické rozvody a provést instalaci počítačové sítě.

"Od září otevřeme dvě třídy, které budou specializované na výuku výpočetní techniky a kde bude posílena i výuka češtiny a matematiky. Máme již nakoupenou řadu programů pro různé předměty. Věříme, že si je děti díky počítačům ještě víc oblíbí. Poté, co jsme začali při hodinách fyziky používat interaktivní tabuli, známky žáků z tohoto předmětu se podstatně zlepšily. Děti k němu začaly mít jiný přístup," řekla zástupkyně.

Podle slov učitelky českého jazyka Miroslavy Dupákové bude možné na počítačích procvičovat nejen sloh, ale i gramatiku. "Mám radost, že budeme mít novou počítačovou učebnu. Výuka předmětů bude určitě zajímavější," poznamenal Lukáš Moureček ze šestého ročníku.


24. dubna 2006