Návštěva ministra školství

Zdroj: Kladenský deník, 8. září 2010

Autor: Daniela Řečínská

Díky rychlosti získala škola v Kladně přes 1,5 milionu

Eliška Lakomá chodí do druhé třídy. Mezi její nejoblíbenější předměty patří
matematika. Proto by si přála nové učebnice na počítání a pomůcky k rýsovánÍ.

Protože Eliška navštěvuje Základni školu Zd. Petříka, může se těšit na mnoho nových věcí. Její škola byla totiž první v republice, která
úspěšně zpracovala projekt EU peníze školám týkající se zlepšování výuky. Úspěch přijel ocenít ministr školství, tělovýchovy a mládeže Josef Dobeš, jenž místní ředitelce Šárce Vostarkové předal šek na 1 550975 korun.

Jak ředitelka prozradila Kladenskému deníku, vše by-
lo velmi jednoduché.

"Výzvu ke zpracování projektu jsme začli řešit již v prosinci. Radili jsme se o privilegiích, kam převážně chceme peníze směřovat a o druzích těchto tak zvaných šablon," popsala Šárka Vostarková, která se navíc v lednu zúčastnila školení, kde jí byl princip šablon a jeho podmínky vysvětleny.

"Pak už jsme jen čekali na podnět ministerstva. Nakonec šlo vše tak rychle, že dopoledne byla podána výzva a ještě týž den odpoledne od nás
odcházela žádost," prozradila ředitelka klíč k prvenství.

Šablonu zvolilo vedení školy bez konkrétního určení. Učitelé si totiž sami určí učební pomůcky a materiály tak, jak je při výuce prakticky potřebují. Polovina financí je tedy určena na pomůcky samotné a druhá na odměny pedagogům za to, že je budou připravovat a rozvíjet.

"Nebudeme kupovat nějaké sady, ze kterých bychom využili například jen část, ale přímo věci žádané kantory," vysvětlilaředitelka.

Ministr Josef Dobeš školu navštívil prý jako poděkování za připravenost.

''Chtěl jsem ukázat, že si cením jejich rychlosti a připravenosti," řekl ministr.

Díky šablonám je čerpání financí v EU výrazně jednodušší a rychlejší, což dokládá i fakt, že z částky 4,5 miliardy korun, kterou má ministerstvo k dispozici pro základní školy, byla za čtvrt roku čerpána již jedna miliarda.

Podle Dobeše znamenají to peníze zvýšení kvality výuky v době, kdy vláda nemůže uvolnit 250 milionů na pomůcky ze státního rozpočtu.


8. září 2010