Lyžařský výcvikový kurz

V termínu od 8. do 15. 1. 2016 se 80 žáků 2. - 9. ročníků zúčastnilo Lyžařského výcvikového kurzu na chatě Portášky v Krkonoších.

V průběhu kurzu jsme vkládali aktuální informace, fotografie a několik videopříspěvků. Žákům jste mohli posílat emaily, které jsme jim vždy před snídaní, obědem a večeří vytiskli a předali. 

1. den - pátek

Autobusy vyjely od školy v 8.15 hodin. Jeli jsme přes Mělník a Mladou Boleslav. Za Mladou Boleslaví jsme měli u čerpací stanice ONO přestávku na svačinu a toaletu. Dále jsme pokračovali přes Jičín a Trutnov. Do Velké Úpy jsme přijeli ve 12.26 hodin.

Zavazadla jsme vyvezli auty a žáci vyjeli k chatě lanovkou.

K obědu jsme měli kuřecí vývar s nudlemi a svíčkovou na smetaně s knedlíkem. Všichni jsou již ubytováni. Odpoledne proběhlo rozřazení do družstev na svahu za chatou, kde je i soukromý vlek chaty. Rozřazení zveřejníme po večerce.

Před večeří jsme vybalili oblečení. K večeři jsme měli rizoto se sýrem. Emaily, které došly do večeře jsme předali.

Ze sjezdovek se jezdí na Modřínu a ze 2/3 na Hoferu. Portášky jsou zatím zavřené, ale sjet dolů na vleky na lyžích lze. Přírodního sněhu je asi 10 cm a to i v lese, takže i na běžky by se mohlo jít. V noci a zítra má ještě padat sníh, tak doufejme něco připadne. Sagasserovy boudy by potřebovaly ještě dalších 10 cm, aby je pro nás spustili.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali první fotografie.

Seznam žáků podle družstev.

 

2. den - sobota

Během noci nic nenasněžilo a podle změny předpovědi počasí asi v nejbližších dnech ani nenasněží. Budeme se tedy muset spokojit s tím, co máme. Sněžná děla ale jedou na plné obrátky.

Budíček byl v 7.20 hodin. Snídaně byla od 7.45 hodin. K snídani jsme měli na výběr rybí pomazánku, zeleninu, máslo, džem a pečivo.

Dopoledne jsme lyžovali na Modřínu, Hoferu i před chatou. Sněhové podmínky nejsou opravdu ideální. Místy je sněhu méně, je hodně tvrdý a špatně upravený. Lyžování je tedy docela fyzicky náročné. Tmavě modré, svítivě zelené a oranžové družstvo lyžovalo na Hoferu. Žluté družstvo se po 100 metrech ze sjezdovky Portášky raději vrátilo a sjelo dolu lanovkou. Potom vyšlo na Modřín a lyžovalo na Modřínu. Červené družstvo sjelo sjezdovku Portášky. Tmavě zelené a světle modré družstvo sjelo Portášky a lyžovalo na Modřínu. Fialové družstvo lyžovalo před chatou. I přes naší opatrnost jsme měli první úraz a doufáme, že poslední. Bezohledný lyžař srazil žáka z nejlepšího tmavě modrého družstva Jakuba H., kterému poranil zápěstí. Bohužel byl tak sprostý, že ani nezastavil a ujel. Rodiče žáka byli hned informováni.

K obědu jsme měli zelňačku a na výběr vepřová játra s rýží nebo tresku s bramborovou kaší. Po obědě byl polední klid.

Odpoledne šla družstva na stejné sjezdovky jako dopoledne.

Po lyžování následovala přednáška od člena horské služby z Janských Lázní.

K večeři jsme měli na výběr čočku na kyselo s opečenou klobásou nebo bramborový gulášek s chlebem.

Emaily, které přišly do 18 hodin, žáci dostali.

Dopoledne bylo krásně slunečno, odpoledne ošklivo s velkou oblačností. Aktuálně je zataženo, teplota -2 °C.

Na focení dnes nebylo moc času, ale několik fotek do Fotogalerie ZŠ přidáváme.

Žáky jsme rozdělili do družstev nově. Kdyby byly v provozu Sagasserovy boudy, mohlo by možná vše zůstat. V současné situaci jsme se však snažili udělat skupiny tak, aby se žáci něco naučili, jezdili bezpečně, zároveň si zalyžovali a bavilo je to. Seznam rozdělení žáků do družstev.

 

3. den - neděle

Budíček byl opět v 7.20 hodin. V 7.45 měli snídani mladší žáci a v 8.00 starší žáci. K snídani jsme měli párek s pečivem nebo pečivo s máslem a marmeládou. Samozřejmě čaj a šťávu, která je k dispozici 24 hodin denně.

Dopoledne lyžovalo světle modré, tmavě modré a svítivé družstvo na Hoferu. Červené, žluté, zelené a fialové družstvo I. lyžovalo na Modřínu. Fialové družstvo II. trénovalo před chatou. Celý den je velká oblačnost, teplota +1 °C. Zkrátka nic moc.

K obědu jsme měli krupicovou polévku s vejcem a na výběr mezi slovenskými haluškami s uzeným masem, zelím a boloňskými špagetami se sýrem.

Po poledním klidu jsme šli na odpolední lyžování. Většina žáků lyžovala tam, kde byla dopoledne. Asi 10 žáků bylo hodně unaveno, a tak šli jenom na procházku. Počasí se odpoledne nezlepšilo. Naopak chvíli i pršelo.

Sníh je dost mokrý a opravdu na lyžování velice náročný. Snad se podmínky vylepší. Podle předpovědi by v následujích dnech mělo konečně sněžit.

Večer se žáci dívali na Příběh hraček. Nechali jsme to na dobrovolnosti, ale dívali se i starší. Kdo neměl zájem, hrál společenské hry na pokoji.

Průběžně také probíhá bodování pokojů. Zatím to celkem jde. :-)

Osobní hygiena je lepší u mladších žáků, na které dohlížíme. U některých starších si nejsme zcela jisti, že koupání probíhá v takových intervalech, jak by mělo. :-)

Emailů jsme zatím předali 178.

K večeři jsme měli na výběr mezi kuřecím steakem na žampionech s těstovinami a moravským vrabcem se zelím a bramborovým knedlíkem.

Vaří tady moc dobře, porce jsou velké a vždy je možné si ještě přidat.

Posíláme pozdravy do Kladna a prosíme o zaslání emailu těm několika málo žákům, kterým ještě žádný nepřišel.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali 79 fotek z dnešního dne.

 

4. den - pondělí

V noci připadly asi 4 cm sněhu, tak to bylo hned veselejší.

Budíček jsme měli opět v 7.20 hodin. K snídani jsme měli pečivo, džem, máslo a dva druhy cornflakes.

Dopoledne lyžovalo tmavě modré a zelené družstvo na Hoferu. Světle modré, červené, fialové I. a žluté družstvo na Modřínu. Fialové družstvo II. trénovalo před chatou. Svítivé družstvo (oranžové a světle zelené) lyžuje celý den v Janských Lázních na Černé hoře.

K obědu jsme měli bramboračku a na výběr mezi segedínským gulášem s houskovým knedlíkem a pečeným kuřecím stehýnkem na česneku s bramborem.

Odpoledne družstva lyžovala na stejných místech jako dopoledne. Asi 20 mladších žáků šlo místo lyžování stavět sněhuláka, protože byli unaveni. Lyžování v tomto sněhu je opravdu náročné, počasí není taky ideální, a tak jsme mladším žákům tuto možnost nabídli.

K večeři jsme měli na výběr mezi pizzou se šunkou a sýrem nebo krkonošskou směsí s rýží.

Po večeři hráli žáci deskové hry a připravené soutěže.

Emaily, které došly do večeře, jsme předali. Celkem jich bylo již 260. Dnes k nám také dorazily první pohledy.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali fotografie z dnešního dne.

Do Videogalerie ZŠ jsme přidali první ukázku z lyžování. Počasí je docela špatné, sníh těžký, lidí na sjezdovce hodně, a tak není moc prostoru na lepší záběry.

 

5. den - úterý

Podle předpisů musíme mít dnes odpočinek bez lyžování.

K snídani jsme měli na výběr mezi cornflakes nebo pečivem, salámem, sýrem, máslem, džemem.

Dopoledne jsme byli na procházce. Nejprve jsme šli na Sagasserovy boudy pomáhat s úpravou sjezdovky. Nakonec to ale nebylo potřeba. Pan rolbař na to nakonec s rolbou najel. Odkryl sice i trochu trávy, ale vzhledem k tomu, že sníh pořád padá, tak se nám to do večera zase zakryje. Na web kameru jsme tedy zamávali v 10.00 hodin, a pak jsme pokračovali dál. Zbylá část procházky vedla k Pěnkavčímu vrchu, kde jsme chvíli bobovali a stavěli sněhuláky.

K obědu jsme měli kuřecí vývar a na výběr mezi koprovou omáčkou s vejcem, knedlíkem nebo rajskou s masovými koulemi s těstovinami.

Emaily tiskeneme téměř nepřetržitě. Posílejte je klidně dál, žákům dělají radost, ale bez příloh. Stahování je opravdu pomalé.

Odpoledne šli mladší žáci a část starších asi na hodinovou procházku směrem na Růžohorky. 1 km před cílem jsme se ale otočili a vydali zpět, protože již byla na chatě připravena odpolední hra, kterou připravili paní učitelky se staršími žáky.

Po svačině proběhla hra "Casino". Každý žák dostal do pytlíčku čokoládové penízky a snažil se je ve hře rozmnožit. U každého stanoviště vsadil 1 penízek a v případě výhry získal dva, v případě prohry nedostal zpět nic. Stanoviště byla různá. Někde šlo o šikovnost, někde o vědomosti, někde jen o štěstí. Žáci například museli postavit věž z kostek jednou rukou, jednou rukou naskládat sirky do krabičky a zavřít ji nebo naházet kruhy na stojan. Jinde museli zodpovědět vědomostní otázku nebo nakreslit na čas obrázek zadání, který si vylosovali a instruktor musel v časovém limitu poznat, o co jde. Na čas se také skládal rozstříhaný obrázek. O štěstí byl třeba hod kostkou nebo vylosování větší nebo menší karty. Na postřeh byla například hra skořápky.

K večeři jsme měli na výběr mezi zapečenými těstovinami se zelným salátem a debrecínským gulášem s knedlíkem.

Po večeři jsme šli od 19 do 21 hodin na večerní lyžování. Šel ten, kdo chtěl a máme souhlas rodičů. Celkem se přihlásilo 57 žáků.

Jinak celý den sněží. Od rána napadlo kolem 15 cm, a tak se o množství sněhu již definitivně nebudeme muset bát. Následující dva dny lyžování si asi užijeme. Ještě aby nebyla mlha a mraky a konečně vysvitlo sluníčko.

Zatím jsme chválili pouze personál chaty, ale musíme pochválit taky Vaše děti. I cizí lidé říkají, jak jsou vychované. Občas sice trošku zazlobí, ale to je taky v pořádku, jsou to přece děti. Na chatě se chovají vzorně, umí zdravit a bavit se vzájemně. Obzvlášť pěkné je, jak si  na sjezdovce vzájemně pomáhají. Často jim nemusíme už nic říkat a dělají věci automaticky. Když někdo upadne, hned je u něj někdo, kdo mu pomáhá se zvednout, když někdo nemůže, hned mu někdo vezme lyže nebo hůlky a příkladů by se našlo mnohem více. Například dnešní soutěž připravili právě starší žáci pro mladší.

Do Videogalerie ZŠ jsme nahráli video z dnešního dne. Ve Fotogalerii ZŠ naleznete fotky z dnešního dne.

 

6. den - středa

Sněhu už je dost a další padá, takže už bychom si přáli sluníčko.

K snídani jsme měli opět na výběr cornflakes, pečivo, džem, máslo a dnes také domácí perník.

Dopoledne bylo žluté, světle modré a obě fialová družstva lyžovat na Sagasserových boudách. Všechna ostatní družstva lyžovala na Portáškách.

K obědu jsme měli brokolicový krém a na výběr mezi zapečeným kuřecím plátkem s opečeným bramborem a hovězí roštěnou na houbách s rýží.

Odpoledne lyžovala všechna družstva na stejných místech jako dopoledne.

Sníh je nový, jsou otevřeny všechny sjezdovky a lidé se v areálu rozprostřeli. Díky tomu se již můžeme naplno věnovat také vylepšování techniky jízdy a nejen bezpečnému sjezdu na lanovku. Velký pokrok dělají zejména začátečníci. Každý z účastníků již umí bez pádu sjezd sjezdovku své úrovně a vyjet vlekem nahoru.

K večeři jsme měli na výběr mezi domácí sekanou se šťouchaným bramborem a žemlovkou s jablky.

Po večeři měli mladší žáci a zájemci ze starších karneval, 18 starších žáků šlo na večerní lyžování. Pokud jde o výsledky karnevalu, tak žádné nemáme. Bylo tolik krásných masek, že nám bylo líto dělat nějaké pořadí a sladkou odměnu dostali všichni.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali fotky z dnešního poledního klidu a karnevalu. Do Videogalerie ZŠ jsme přidali video z dnešního výcviku svítivého a zeleného družstva a z karnevalu.

 

7. den - čtvrtek

K snídani jsme měli na výběr cornflakes, míchaná vajíčka, máslo, džem, pečivo, kakao, čaj, mléko.

Všechny došlé emaily jsme vytiskli a předali. Emaily budeme tisknout do 7.30 hodin zítra ráno. V průběhu LVK také přišlo několik pohledů.

Dopoledne jsme měli závod ve slalomu. Do Fotogalerie ZŠ jsme nahráli fotky ze závodu ve slalomu. Do Videogalerie ZŠ jsme vložili záznam ze závodu. Všichni závodníci si zaslouží pochvalu. Extra pochvalu musíme dát fialovému družstvu začátečníků, kteří jeli moc hezky. Slalomu se nezúčastnily Adélka M. a Deniska K., kterým nebylo ráno dobře. Holky sice nejely, ale alespoň fandily na sjezdovce.

Výsledky závodu ve slalomu:

  • kategorie žáci: 1. místo Michal Pospíšil, 2. místo Prokop Hanáček, 3. místo Viktor Ekart
  • kategorie žákyně: 1. místo Lucie Pavlíčková, 2. místo Kristýna Kolouchová, 3. místo Andrea Hanousková
  • kategorie dorost: 1. místo Vašek Kalina, 2. místo Artur Kobera, 3. místo Jakub Klouček
  • kategorie dorostenky: 1. místo Johana Kachlířová, 2. místo Hana Šafusová, 3. místo Klára Čebišová
  • kategorie junioři: 1. místo David Šitner, 2. místo Erik Šverčič, 3. místo David Veltruský
  • kategorie juniorky: 1. místo Tereza Kachlířová, 2. místo Karolína Váňová, 3. místo Viktorie Jíchová
  • kategorie začátečníci: 1. místo Alžběta Tatková, 2. místo Jakub Záhrubský, 3. místo Nela Stará
  • kategorie nejmladší: 1. místo Ema Niedermaierová, 2. místo Matěj Bulíř, 3. místo Ella Houšková
  • kategorie snowboard: 1. místo Filip Roček

 

Výsledky bodování pokojů

  • 1. místo: Tereza Hořejší, Aneta Hučková
  • 2. místo: Filip Roček, Jiří Brynda a Jakub Záhrubský, David Veltruský
  • 3. místo: Artur Kobera, Jakub Klouček, Jan Červenka, Tomáš Smutný

Poslední místo nakonec těsně neobsadili instruktoři Aleš a Robert, ale Honza K., Vláďa Z. a David Š.

 

K obědu jsme měli zeleninový vývar a na výběr mezi kuřecími nudličkami na bazalce s penne nebo čevepčiči s horčicí, cibulí a vařeným bramborem.

Odpoledne jsme lyžovali na Portáškách, Hoferu i Sagasserových boudách.

K večeři jsme měli na výběr smažený kuřecí řízek s bramborem nebo vepřové kostky na kmíně s těstovinami.

Na večerní lyžování nakonec už nepůjdeme. Nepřihlásilo se už tolik žáků, a tak je pro nás jednodušší celou lyžařskou výbavu hned zabalit.

Po večeři jsme si pustili fotky a videa z celého kurzu, a pak asi nějakou pohádku.

Všechna zavazadla i lyže již máme zabalené. Pokud někdo doma najdete něco jiného, nebo naopak budete něco postrádat, tak to vyměníme ve škole. Snažili jsme se dát vše do správného kufru, ale pár věcí, které nejsou ničí se našlo.

Celkově se nakonec lyžování vydařilo a všichni si slušně zajezdili. Většina žáků si svou techniku lyžování vylepšila. Bohužel jsme se letos nedostali na běžky, neboť podmínky byly vhodné až včera a to už jsme měli koupené skipasy. Další věc, která nám úplně nevyšla byly snowboardy. Jednak nám noc před odjezdem na kurz onemocněla naše instruktorka snowboardu a hlavně až do včerejška nebyly otevřené Sagasserovy boudy a jinde to na začátek není moc bezpečné. Aspoň se ale na snowboard dostali ti, kteří ho tu měli s sebou.

Také děkujeme za emaily, které posíláte i nám. Naše práce nás baví. Samozřejmě nikdo není dokonalý, ale pokud se nám povede, že jsou spokojené děti a navíc i jejich rodiče, tak nás to těší.

Pokud byste chtěli napsat pár slov k lyžařskému kurzu veřejně, tak můžete do návštěvní knihy školy. Uvítáme nejen pochvalu, ale třeba i připomínky, abychom se mohli v příštím roce polepšit. :-)

Děkujeme

 

8. den - pátek

Po snídani jsme naložili věci a svezli je autem s vlekem k parkovišti. Žáci sjeli lanovkou. Z Velké Úpy jsme vyjeli v 11.35 hodin.

Bohužel jsme nebyli jediná škola, která odjížděla. Zavazadla máme všechna, ale smíchaná mezi 1. a 2. stupněm.

Zastávku na oběd jsme měli v Mladé Boleslavi v McDonaldu. Starší žáci již mají snědeno, mladší ještě jedí. Autobus se žáky 5. - 9. ročníků, který vezl všechny lyže, přijel ke škole v 15.50 hodin. Autobus se žáky 2. - 4. ročníků přijel ke škole v 16.10 hodin.

30 minut před příjezdem prvního autobusu do Kladna jsme poslali rodičům automatickou sms zprávu o přesném času příjezdu.


16. ledna 2016