Exkurze žáků 8. a 9. ročníků do Německa

V termínu 27. – 30. 4. vyjeli vyučující se skupinou žáků osmých a devátých tříd na jazykovou exkurzi do Německa. V posledních dvou ročnících mají naši žáci jako druhý cizí jazyk němčinu a během pobytu měli možnost si své komunikační dovednosti vyzkoušet v praxi. Naším cílem bylo univerzitní město Tübingen, které leží jižně od Stuttgartu, a jeho blízké okolí.

Na cestu jsme se vydali o půlnoci a vzhledem k tomu, že vše pěkně ubíhalo, dorazili jsme k našemu prvnímu cíli krátce po 8. hodině. První zastávkou byl hrad Hohenzollern, který byl náhodou právě v den naší návštěvy zcela zpřístupněn veřejnosti, a tak zde žáci mohli obdivovat expozici pruské historie včetně originálu koruny Viléma II. V prvních komnatách hradu si žáci vyslechli krátkou přednášku o historii Hohenzollernu v angličtině a s velkým potěšením jsme sledovali, kterak pokládají otázky a vzájemně si vypomáhají s překladem frází. Vzhledem k tomu, že v Německu ještě doznívaly velikonoční svátky, byly zde k vidění také výstavky s velikonočními motivy. Počasí nám sice moc nepřálo, ale i přes studený vítr jsme si prohlídku užili.

Po poledni jsme se vydali do Tübingenu, kde jsme měli zajištěné ubytování v Jugendherberge (což je síť ubytoven pro děti a mládež a širokou veřejnost s pobočkami po celém Německu) přímo na břehu řeky Nekar. Po ubytování se a po krátkém odpočinku jsme se vypravili si prohlédnout staré centrum města, které je typické svými středověkými hrázděnými domy a náměstím s malovanou radnicí. Náladu nám nezkazilo ani to, že jsme na cestě zpět zmokli. Po večeři jsme se rozdělili, někteří žáci zvolili odpočinek a jiní šli do obchodu na nákup.

Druhý den jsme si naplánovali návštěvu Muzea Porsche a vyhlášené stuttgartské ZOO Wilhelma. V muzeu si žáci prohlédli historické i moderní vozy Porsche, do některých aut se mohli posadit a také měli možnost vyzkoušet si jízdu na trenažéru. Prohlížením rychlých a nablýskaných vozů jsme strávili celé dopoledne, poobědvali jsme, nakoupili v místním obchodě se suvenýry a vydali se do ZOO. V ZOO nám počasí dopřálo pouze hodinu, kdy si každý prohlédl tu část expozice, která ho zajímala. Po hodině byl déšť tak silný, že jsme se rozhodli vrátit se zpět. Po návratu do Tübingenu vyšlo sluníčko a byl krásný podvečer. Dopřáli jsme si krátký odpočinek a prošli se podél řeky Nekar. Cestou jsme se stavěli na zmrzlinu, a tak nám ten neplánovaně volný podvečer hezky utekl.

Třetí den se počasí mělo umoudřit a naše skupinka vyrazila směr Švýcarsko, do působiště mistra Jana Husa, do Kostnice.  Naše první zastávka v tomto městě patřila květinovému ostrovu Mainau, tento ostrov je soukromým ostrovem a zároveň zámeckým komplexem ve vlastnictví švédské rodiny Bernadottů, která umožňuje přístup veřejnosti. My jsme zde mohli obdivovat obří květinové sochy, zahrady a skleníky, motýlárium a také dominantu ostrova, kterou je místní zámek. Po prohlídce tohoto kouzelného místa jsme se přesunuli do centra města, kde jsme si udělali procházku starou částí. V uličkách s malovanými domy jsme viděli budovy s cedulemi, že právě zde pobýval mistr Jan Hus či Jeroným Pražský, velkou část souvisejících nápisů jsme zde našli dokonce i v češtině.  Po prohlídce města jsme se všichni sešli u autobusu a odjeli do sportovní haly v Eisberghalle, kde působí místní klub karate VfL Nagold. Místní sportovci nás velmi vřele přivítali a připravili pro nás hodinový ukázkový trénink karate. Začátek byl pro všechny společný, a tak byli naši žáci hned na začátku nuceni využívat své jazykové dovednosti. Po skončení tréninku pro nás naši hostitelé připravili posezení s občerstvením a všichni jsme mohli ještě nějaký čas strávit s místními dětmi a trenéry. Někteří žáci hráli ještě fotbal, někteří si povídali a bylo krásně vidět, jak se žáci snaží všemi možnými prostředky komunikovat a dorozumět s dětmi z místního klubu. Domů jsme se vraceli večer a druhý den nás již čekal poslední bod programu a pak návrat domů.

Poslední den ráno jsme si přivstali, nasnídali se, zabalili si a připravili pokoje na předání. Našim posledním cílem bylo Muzeum Mercedes Benz ve Stuttgartu. Toto muzeum je velmi rozlehlé a sbírka opravdu rozsáhlá, a proto jsme si na prohlídku rezervovali celé dopoledne. Součástí expozice byla i mimořádná výstava k výročí 125 let místního fotbalového klubu VfB Stuttgart, jehož je Mercedes Benz hlavním sponzorem, a tak si na své přišli i naši fotbaloví fanoušci.

Okolo půl jedné jsme byli všichni v autobuse a vydali se směr Kladno. Stejně jako při cestě do Německa nám byla dopravní situace nakloněná a třináct minut po 18. hodině jsme přijeli k budově školy.  

Za všechny zúčastněné pedagogy hodnotím tuto exkurzi velmi pozitivně. Žáci plnili zodpovědně pokyny pedagogů a vzorně reprezentovali naši školu. Z jazykového hlediska splnil tento pobyt svůj účel. Žáci velmi často využívali získané jazykové dovednosti v každodenních záležitostech (při nakupování, v jídelně, při komunikaci s personálem ubytovny, muzeí a také při komunikaci s dětmi v karate klubu). Po několika málo hodinách z nich opadl ostych z toho, že řeknou něco chybně nebo že se jim bude někdo smát, a snažili se dorozumět. Tam, kde nestačily znalosti němčiny, pomohla angličtina, ale cíl používat komunikační dovednosti byl splněn.

 


16. května 2019