Lyžařský výcvikový kurz

V termínu od 5. do 12. 1. 2018 se žáci 2. až 9. ročníků zúčastnili lyžařského výcvikového kurzu ve Velké Úpě v chatě Portášky.

Během kurzu probíhalo na této stránce online zpravodajství.

1. den - pátek

Sraz byl u školy v 7.15 hodin. Autobusy odjely od školy přesně v 8.00 hodin.

Jeli jsme po dálnici přes Prahu a Mladou Boleslav do Jičína, kde jsme měli pauzu na toaletu a občerstvení. Pokračovali jsme přes Novou Paku a Hostinné.

V 11.25 hodin jsme v pořádku přijeli na LVK do Velké Úpy. Rodičům byla odeslána automatická sms zpráva. Věci jsme vyvezli 3 rolbami a jedním skútrem s vlekem, žáci vyjeli lanovkou. Teplota je 1°C a zatím bohužel pořád prší. Nahoře je to déšť se sněhem. O sníh ale zatím strach nemáme.

Po příjezdu jsme částečně vybalili věci, a pak šli na oběd. K obědu jsme měli hovězí vývar se zeleninou a pečené kuřecí stehno s rýží. Po obědě jsme vybalili lyže a šli před chatu na rozřazení. Poté si žáci dovybalili věci. Před večeří jsme si řekli organizační pokyny a rozřazení do družstev. To se bude v průběhu týdne v některých případech asi ještě měnit podle toho, jak se žáci rozjezdí.

Emaily, které přišly do 18.30 hodin jsme předali u večeře. K večeři jsme měli zapečené těstoviny s okurkou.

Po večeři proběhla přednáška o lyžařské výstroji a výzbroji a desatero správného lyžování a chování na sjezdovce.

Mladší žáci měli večerku od 21.00 hodin, starší žáci od 21.30 hodin.

Do Fotogalerie ZŠ byly přidány fotky z dnešního dne. Rozřazení do družstev.

 

2. den - sobota

K snídani jsme měli na výběr pečivo, máslo, salámy, sýry a cornflakes s mlékem.

Dnes bylo červené, fialové, svítivé a žluté družstvo lyžovat na Sagasserových boudách, zelené družstvo na Modřínu a oranžové a světle modré družstvo na Portáškách. Odpoledne jezdilo i červené družstvo na Modřínu.

Dnešní počasí bylo hezké. 3°C nad nulou a polojasno.

K obědu jsme měli krupicovou polévku s vejci a na výběr mezi kuřecím masem na paprice nebo gulášem s knedlíkem.

Emaily průběžně tiskneme a předáváme.

Po obědě byl do 14 hodin polední klid, a pak se šlo na odpolední lyžování. Do Fotogalerie ZŠ byly přidány fotky z dnešního dopoledne.

K večeři jsme měli na výběr těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou nebo bramborový guláš s chlebem.

Po večeři následovalo promítání filmu a společenské hry.

Někteří žáci byli během dne přesouváni v družstvech, některé možná přesuneme zítra. Pozitivní je, že jsou všichni účastníci od začátku lyžující, i když je dost začátečníků a mírně pokročilých. Sněhu je dostatek, tak snad vydrží. Počasí se má zítra zase zkazit.

Včera večer prasklo potrubí na hlavním přívodu vody, a tak probíhala jen základní hygiena, aby bylo dost vody na WC. Nyní je vše opraveno, takže mladší žáci jsou již všichni vykoupaní, starší žáci se vykoupali po večeři.

Mladší žáci měli večerku od 21.00 hodin, starší žáci od 21.30 hodin. Kdo chtěl, tak mohl jít spát dříve.

 

3. den - neděle

K snídani jsme měli na výběr pečivo, máslo, salámy, sýry a cornflakes s mlékem.

Ráno mrholilo, nyní sněží a je -1°C.

Dopoledne lyžovalo fialové, svítivé a žluté družstvo na Sagasserových boudách, zelené a červené družstvo na Modřínu, oranžové a světle modré družstvo na Hoferu.

Podmínky nejsou úplně ideální. Mokrý sníh zmrznul, takže je dost tvrdý a přibylo několik škol, takže je na sjezdovkách celkem plno a jsou fronty u vleků.

K obědu jsme měli zeleninový krém a na výběr mezi rozstřeleným ptáčkem s rýží a vepřovými kostkami na žampionech s rýží.

Po poledním klidu lyžovalo oranžové a světle modré družstvo na vleku Hofer, zelené družstvo na Modřínu, fialové a svítivé družstvo na pomě za chatou, žluté a červené družstvo na Sagasserových boudách.

Odpolední lyžování bylo lepší, než dopolední. Sice pořád sněží a byla větší oblačnost, ale sjezdovky byly volnější. Navíc nám pustili vlek za chatou, takže jsme mohli jezdit na červené sjezdovce, která byla jenom pro nás.

Po večeři jsme dělali rozbory lyžování, které jsme natočili dopoledne. Nyní je kvíz o lyžařské výzbroji a výstroji a potom film.

Emaily, které přišly do 17.30 hodin, jsme předali u večeře.

K večeři jsme měli vepřo, knedlo, zelo nebo moravského vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem. Do Fotogalerie ZŠ byly přidány fotky z lyžování i z uklizených pokojů našich šesťáků.

 

4. den - pondělí

K snídani jsme měli tousty se šunkou, sýrem a cornflakes s mlékem.

Je zataženo, velká oblačnost, teplota -3°C.

Červené, zelené a světle modré družstvo jelo lyžovat do Pece pod Sněžkou. Byli tam přes oběd a po obědě přijeli zpět na chatu a zbytek dne měli volno od lyžování.

Fialové, svítivé a žluté družstvo lyžovalo na sjezdovce za chatou. Odpoledne šli na procházku, jelikož máme povinný odpočinek bez lyžování.

Oranžové družstvo mělo dopoledne volno od lyžování a šlo na procházku do chaty Jana. Odpoledne šlo lyžovat na vlek Hofer.

K svačině jsme měli těstovinový salát, kiwi, pomeranč a jablko.

Po svačině si zájemci vyzkoušeli boty na snowboard, jehož výcvik zítra začne.

Od 17 hodin měli žáci domluvenou přednášku o chování na horách od profesionálního záchranáře, kterého jsme si pozvali.

V 18 hodin byla večeře. K večeři jsme měli na výběr žemlovku s jablky nebo dukátové buchtičky se šodo.

Od 19 hodin šlo 17 žáků, kteří nebyli v Peci, na večerní lyžování, které bylo dobrovolné. Žáci, kteří byli v Peci mohou jít zítra.

V průběhu dne jsme fotili a natáčeli. Ve Fotogalerii ZŠ se můžezete podívat na fotky z dnešního dne a ve Videogalerii ZŠ na ukázku z lyžování červeného, fialového, svítivého a žlutého družstva.

Emaily průběžně předáváme.

 

5. den - úterý

K snídani jsme měli tousty se šunkou, sýrem a cornflakes s mlékem.

Dnes bylo po většinu dne zataženo, velká oblačnost, teplota 1°C a foukal silný vítr.

Dopoledne začala výuka snowboardu. 23 žáků se šlo učit na Sagasserovy boudy. Starší žáci ze zeleného, světle modrého a oranžového družstva šli dopoledne na běžky. Fialové, zbytek červeného, svítivé a žluté družstvo lyžovalo na vleku za chatou.

K obědu jsme měli brokolicový krém a na výběr boloňské špagety nebo BIO hovězí guláš s těstovinami.

Odpoledne pokračovala výuka snowboardu. Oranžové, světle modré a část zeleného družstva lyžovalo na sjezdovce Hofer, svítivé a žluté družstvo na vleku za chatou a druhá skupina starších žáků šla na běžky na Pěnkavčí vrch.

K večeři jsme měli na výběr kuřecí řízek s bramborovou kaší nebo rybí filé s bramborovou kaší.

Po večeři šlo 28 starších žáků na večerní lyžování. Mladší žáci mají soutěže a potom možná film.

Zatím jsme předali 228 emailů.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali fotografie z dnešního snowboardu, výcviku na běžkách a právě probíhajících večerních soutěží.

Do Videogalerie ZŠ jsme přidali ukázku z odpoledního výcviku na běžkách kolem Pěnkavčího vrchu. Celková vzdálenost 5 km za bezkonkureční 2 hodiny a 15 minut. :-)

 

6. den - středa

K snídani jsme měli šunku, sýr, perník  a cornflakes s mlékem.

Od rána je zataženo, velká oblačnost, teplota 1°C a nyní prší.

Dopoledne šla poslední skupina starších žáků na běžky. Červené, zelené, světle modré a fialové družstvo lyžovalo na sjezdovce Portášky. Žluté a svítivé družstvo lyžovalo na vleku za chatou.

K obědu jsme měli kuřecí vývar a na výběr BIO svíčkovou na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem nebo hamburskou vepřovou kýtu s houskovým knedlíkem.

Odpoledne jsme měli změnu programu. Venku je ošklivo - mokrý těžký sníh a nízká viditelnost a navíc padá už na všechny únava. K tomu všemu začalo pršet. Mladší žáci nakonec šli na krátkou procházku, starší žáci lyžovali přibližně hodinu a půl. Teď sušíme všechny věci a večerní lyžování jsme zrušili.

K večeři jsme měli na výběr zapečené těstoviny s okurkou a vepřové rizoto s okurkou a sýrem.

Před večeří měli mladší žáci tombolu. Po večeři byl karneval. Hru Casino jsme už nestihli, protože se karneval protáhl do večerky. Část starších žáků se připojila ke karnevalu, zbytek soutěžil v hádání písniček a hlášek ze seriálů a filmů.

Emaily pravidelně předáváme. Zatím jsme jich předali 268.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali fotky z výcviku na běžkách, procházky a karnevalu. Do Videogalerie ZŠ jsme nahráli ukázku z karnevalu.

 

7. den - čtvrtek

K snídani jsme měli jogurt, šunku, sýr, perník, koláč a cornflakes s mlékem.

V noci nám napadlo asi 8 cm nového sněhu. Aktuálně je -1°C.

Dnes jsme závodili o medaile ve slalomu a v běhu na lyžích.

Dopoledne proběhl závod ve slalomu na vleku za chatou. Modro-červená sjezdovka, cca 200 m dlouhá.

K obědu jsme měli česnečku a na výběr pečené kuřecí stehýnko s dušenou rýží a čočku na kyselo s klobásou a vajíčkem.

Odpoledne proběhl závod v běhu na lyžích kolem Pěnkavčího vrchu, úsek cca 1 km. Závodili starší žáci, mladší žáci šli na procházku.

Emaily pravidelně předáváme a dnes přišly konečně i pohledy.

V 17 hodin proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků obou závodů i bodování pokojů. Výsledky závodu ve slalomu a běhu na lyžích.

K večeři jsme měli na výběr pizzu a moravské uzené se zelím a bramborovým knedlíkem.

Po večeři jsme balili lyže, zavazadla a pouštěli si fotky a videa z našeho výcviku.

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali fotky z dnešních závodů a slavnostního vyhlášení. Do Videogalerie ZŠ jsme přidali video ze závodu ve slalomu a z běhu na lyžích.

 

8. den - pátek

K snídani jsme měli šunku, sýr, buchtu a cornflakes s mlékem.

Celkem jsme vytiskli a předali 330 emailů.

Lyže i zavazadla jsme zabalili. Nic jsme tam nenechali, takže pokud Vám bude něco chybět nebo přebývat, proběhnou ztráty a nálezy příští týden ve škole.

Věci nám svezly 3 rolby. Žáci sjeli do Úpy lanovkou.

Autobusy přijely na parkoviště v 10.30 hodin.

Z Velké Úpy jsme vyjeli v 11.05 hodin. Na oběd jsme měli zastávku v Mladé Boleslavi u Mc Donalds, odkud starší žáci odjeli ve 13.45 hodin a mladší odjedou o chvíli později. Příjezd ke škole byl v 15.07 hodin.


19. ledna 2018