Škola v přírodě

V termínu od 10. do 16. 6. 2017 se konala škola v přírodě ve Staré Živohošti.

Během školy v přírodě probíhalo online zpravodajství. Každý den jsme vkládali informace o dění na švp, fotografie z daného dne, případně i videoukázky.

Rovněž jste mohli žákům posílat emaily na svp@2zskladno.cz.

 

1. den - sobota

Žáci 5.B až 9. ročníku odjeli od školy v 8.58 hodin. Cesta byla bez problému a v 10.23 hodin jsme v pořádku přijeli na švp. Po příjezdu se všichni žáci ubytovali ve svých chatkách. Kdo měl vybaleno, hrál sportovní hry na hřišti. Ve 12.15 hodin měli oběd žáci 5.B - 7.A, ve 12.45 hodin pak žáci 7.B až 9. ročníku. K obědu jsme měli zelňačku a sekanou s bramborovou kaší. Po obědě byl polední klid a potom jsme si prohlédli areál a okolí, hráli sportovní hry a čekali na příjezd žáků 1. stupně.

Žáci 1. ročníku až 5.A přijeli na švp v 15.14 hodin. Po příjezdu se ubytovali a vybalili si věci. Odpoledne se všichni seznámili s areálem a s celým harmonogramem od budíčku po půjčování si veškerého spotovního vybavení.

Do večeře měly třídy aktivity s třídními učiteli. K svačině jsme měli jablko. 24 hodin denně mají žáci k dispozici pití, které je průběžně doplňováno.

Večeře probíhala od 17.30 do 19.00 hodin, kdy se postupně vystřídaly všechny třídy. Zatím se nám výměna v jídelně daří rychleji než bylo v plánu, a tak se časy jídel asi zkrátí. K večeři jsme měli rajskou omáčku s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. Oběd i večeře byly moc dobré a porce jsou velké.

Po večeři se někteří žáci dívali na film "Hledá se Nemo", ostatní využili sportoviště v areálu. Někdo hrál fotbal, někdo vybíjenou, někdo volejbal, hodně oblíbený byl tenis, stolní tenis, prolézačky, houpačky, trampolína, nebo i hraní deskových her na dece.

Večerka začínala postupně od 20 do 22 hodin podle věku. Všichni však byli plni dojmů a zážitků, a tak měly noční dozory dost práce dostat žáky do režimu spánku. :-)

Do Fotogalerie ZŠ jsme přidali několik fotografií z prvního dne.

 

2. den - neděle

Všechny emaily průběžně tiskneme a předáváme. Jenom prosíme uvádějte do předmětu emailu jméno a třídu žáka. Není možné v takovém množství žáků identifikovat email podle oslovení "Ahoj Davídku..." Děkujeme.

Snídaně byla od 7.45 do 9.00 hodin podle věku a byla dost bohatá. Žáci měli na výběr 5 druhů různých cornflakes, vloček a lupínků, dále koblihy a koláče, ale i šunku, salámy, plátkové sýry, nebo párky.

Po snídani měla většina tříd program se svými třídními učiteli. Někdo šel na procházku po okolí, někdo sportoval, někdo trénoval na školní akademii. Žáci 3. ročníku měli na programu turistiku a hry v přírodě, žáci 6. ročníku zahájili turnaj v bowlingu a žáci 9. ročníku zahájili výuku softballu.

V průběhu dopoledne a odpoledne se postupně třídy střídaly také v bazénu.

K obědu jsme měli nudličkovou polévku a vepřové na paprice s knedlíkem nebo těstovinami.

Po poledním klidu a následovala příprava a výroba modelů na večerní módní show s přehlídkou. Žáci 8. ročníku měli na programu kromě příprav na přehlídku i turnaj v bowlingu. Kdo měl hotovo mohl hrát sportovní hry, nebo šel do bazénu.

K svačině jsme měli jogurt a oplatku.

K večeři jsme měli pečené kuře s bramborem nebo těstovinovým salátem. K tomu okurkový salát neno zelný salát. K dispozici máme také ovoce.

Po večeři proběhla módní show se zábavným programem. Modely žáků byly opravdu vynikající a porota měla těžkou práci. Více uvidíte ve Fotogalerii ZŠ. Řešíme drobný technický problém, a tak jsme nahráli zatím jen 100 fotek, ale připravných jich máme mnohem víc. Jakmile se problém odstraní, vše doplníme.

 

3. den - pondělí

Dnešní program byl na téma "pravěk". Ráno jsme v tělocvičně postavili expozici o pravěku. Není lehké na školu v přírodě přivést něco pořádného, ale dnes se nám to povedlo. Uvidíte večer ve fotogalerii. Akorát mamut se nám do sálu úplně nevešel, a tak jsme museli rozebrat podhled ve stropě. Všechny třídy se dopoledne u expozice vystřídaly. Čekal na ně přibližně hodinový program s podrobným výkladem a praktickými ukázkami o pravěku. Kdo nebyl zrovna na expozici, ten hrál různé sportovní hry, nebo se koupal v bazéně.

K obědu jsme měli čočkovou polévku a špagety s masovou směsí a sýrem a jako dezert melouna. Po poledním klidu pokračoval program s pravěkou hrou. Žáci byli rozděleni do 44 týmů a postupně plnili úkoly u 22 stanovišť. Za každý splněný úkol získali mince "Duhovky". Duhovky budou získávat žáci za různé úspěchy a splněné úkoly po celou dobu školy v přírodě a na konci pobytu si je budou moci proměnit za různé sladkosti a věcné ceny.

K večeři jsme měli pečené maso se zeleninovým salátem.

Emaily tiskneme vždy před jídlem a průběžně předáváme. Už jich přišlo více než 250.

Většina tříd stihla kromě hlavní hry a sportovních aktivit i dvoje koupání v bazénu.

Během odpolední soutěže vypadl proud v celé Staré Živohošti. Několik kilometrů od nás spadl strom na elektrické vedení, které přerušil. Výpadek trval 8 hodin, ale už jsme zase pod proudem.

 

4. den - úterý

K snídani jsme měli obvyklý výběr jako předešlé dny.

Dopoledne šli žáci 1. a 2. ročníku na procházku do přírody, žáci 3., 4., 7. a 9. ročníků měli program se svými třídními učiteli, žáci 5. ročníku hráli bowling, žáci 6. ročníku se učili hrát softball a žáci 8. ročníku šli připravovat odpolední hru.

K obědu jsme měli hovězí vývar a kuřecí maso s rýží nebo bramborem. Jako dezert byla na výběr okurka, meloun a pomeranč.

Po poledním klidu začala odpolední outdoorová hra, které se zúčastnily všechny třídy. Na žáky čekala přibližně hodinová trasa převážně lesem, kde museli plnit úkoly a překonávat překážky. Fyzická zdatnost byla potřeba, ale hlavně šlo o týmovou spolupráci. Za své výkony opět dostály mince Duhovky.

K večeři jsme měli svíčkovou s houskovým knedlíkem.

Večer proběhla první část karaoke.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili zbývající fotografie z neděle, pondělí a fotografie z dnešní outdoorové hry. Pro větší přehlednost jsme fotogalerie rozdělili do jednotlivých dnů. Do Videogalerie ZŠ jsme vložili tři příspěvky. V prvním je ukázka z aqua aerobiku a módní show, ve druhém výstava o pravěku a soutěž o pravěku a ve třetím outdoorová hra.

Emaily žákům pravidelně tiskneme a předáváme. Zatím jsme jich předali 475. Každý den rozdáváme i poštu, která dorazí.

 

5. den - středa

Dnes jsme měli tématicky celý den zaměřen na poskytnutí první pomoci. Nikdy nevíme, kdy ji kdo budeme potřebovat a čím dál častěji slyšíme, že je jí potřeba v každém věku. Čím lépe a rychleji je první pomoc poskytnuta, tím větší šance je na záchranu a návrat do běžného života. A tak k nám přijeli skuteční záchranáři, měli jsme skutečné figuranty, ošetřovali jsme raněné a poskytovali první pomoc.

Žáci byli rozděleni do 50 týmů a plnili 10 úkolů. Podle úspěšnosti splnění úkolů dostávali body. 3 nejlepší týmy z každého stupně dostaly věcné ceny a sladkosti. První místa navíc vyhrála pohár. Situace vypadaly dost reálně, a tak ne vždy bylo jednoduché ke zraněným přistoupit a poskytnout jim pomoc. Uvidíte ve videu nebo na fotkách. Jsme moc rádi, že můžeme říct, že úroveň znalostí, schopností a dovedností našich žáků poskytnout první pomoc je dost vysoká.

Dopoledne byla akce pro žáky 2. stupně, žáci 1. stupně byli s třídními učiteli a nacvičovali akademii, šli na procházku po okolí nebo do bazénu a hráli sportovní hry.

K obědu jsme měli gulášovou polévku a vepřové s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Odpoledne se program vyměnil a zachraňovali žáci 1. stupně. Žáci 2. stupně měli výuku softballu a bowling.

K večeři jsme měli rizoto se sýrem a zeleninový salát.

Po večeři proběhla další část karaoke.

Do Fotogalerie ZŠ a Videogalerie ZŠ jsme ráno doplnili další příspěvky. Průběžně tiskeneme emaily a předáváme poštu.

 

6. den - čtvrtek

Dopoledne měly 1. až 3. ročníky program se svými třídními učitelkami, žáci 4. až 6. ročníků měli na programu turistiku a hry v přírodě, ostatní žáci sofball, bowling a přípravu odpoledního programu.

K obědu jsme měli hovězí vývar a guláš s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Odpoledne proběhly závěrečné sportovní soutěže na 29 stanovištích, kde žáci plnili různé úkoly a získávali duhovky. Ty pak proměnili na tržnici za věcné ceny a sladkosti.

K večeři jsme měli ovocné knedlíky nebo těstovinový salát.

Za chvíli začíná karneval a diskotéka.

V průběhu dne se žáci také vystřídali v bazénu.

Všechny fotky a videa ze včerejšího dne jsme doplnili do Fotogalerie ZŠ a Videogalerie ZŠ.

Celkem jsem vytiskli a předali 848 emailů. Další již tisknout nebudeme.

 

7. den - pátek

Po snídani odjeli žáci 1. ročníku až 5.A. Po obědě odjeli žáci 5.B až 9. ročník.

Žáci 1., 2., 4. ročníku a 5.A přijeli v 11.10 hodin.
Autobus se žáky 3. ročníku měl technické problémy u Ořechu na Pražském okruhu a jel pro něj náhradní autobus. Žáci 3. ročníku tedy přijeli ve 12.25 hodin

Autobusy se žáky 5.B až 9. ročníku dorazily ve 13.25 hodin.

 

Děkujeme všem účastníkům školy v přírodě za zdárných průběh a příští rok na viděnou.


19. června 2017