Výlet - Pražský hrad

Dne 2.5.2017 byli žáci 3.B a 4.A na výletě v Praze. Cílem výletu byla návštěva Pražského hradu.

Prohlídka začala v královských zahradách u Letohrádku královny Anny, kde se žáci pokochali zpěvem zpívající fontány.

V Královské zahradě si prohlédli míčovnu a bývalou prezidentskou vilu. Pak jejich kroky směřovaly přes Jelení příkop na nádvoří Pražského hradu. Cestou minuli hradní stráž a někteří se s ní vyfotili.

V areálu Pražského hradu si žáci prohlédli na čtvrtém nádvoří Plečnikovo schodiště, kde každý zkusil opravdu zvláštní ozvěnu, poté katedrálu svatého Víta, jejíž monumentální stavba každého okouzlila a zde se dozvěděli o historii, něco málo o stavebním slohu katedrály a o tom, které ostatky slavných jsou zde uloženy.

Poté kroky celé výpravy směřovaly na hradní náměstí, kde se právě ve 12.00 hodin střídala hradní stráž.

Po přehlídce celá skupina pokračovala na hradní náměstí, odkud prezident V. Havel pronášel svůj proslov.

Prohlédli si obelisk a vyslechli pověst o zvonu Zikmundovi, jež se nachází v jedné z částí svatovítského chrámu.

Ve Starém královském paláci pak žáci shlédli repliky korunovačních klenotů a přes basiliku sv. Jiří zamířili do Zlaté uličky.

Dozvěděli se, proč se ulička jmenuje Zlatá, a nahlédli do malých místnůstek, které jsou dnes výstavní anebo slouží jako malé krámky se suvenýry.

Ze Zlaté uličky už to byl jen kousek do Daliborky, kde se dozvěděli o Daliborovi z Kozojed a prohlédli si hladomornu s dochovanými mučícími nástroji doby minulé.

Výlet zakončila celá skupina východem z hradu směrem na Malostranské náměstí, kde shlédli naši stověžatou Prahu v plné kráse.

Výlet byl pro žáky velmi přínosný. Dozvěděli se spoustu zajímavostí hlavně díky panu průvodci, který byl opravdu profesionálně připravený a dokázal zábavnou formou dětem historii a místo přiblížit.

V závěru společně vyhodnotili test, který v průběhu cesty plnili.

Výlet byl součástí ŠVP pro oba ročníky.


11. května 2017