Lezecká stěna

Dne 17. 12. 2015 se žáci 4.A  zúčastnili dopoledního lezeckého programu na lezecké stěně v Huťské ulici (areál Poldi).

Se žáky jsme se sešli v 7.45 ve škole, připomněli jsme si bezpečné chování pohybu po městě a v 8.00 vyrazili. Všichni se chovali velmi ukázněně, šli ve vzorném zástupu. Program trval od 9.00 do 11.00. Žáci měli k dispozici šatny, někteří si zapůjčili speciální lezeckou obuv.

Úvodní rozprava proběhla v kruhu, žáci byli seznámeni s programem a soutěží, které se zúčastní. Do soutěže – školní ligy se zapojí všechny školy města Kladna, které ji v průběhu zimy a jara navštíví. Při lezení děti sbírají ze stěn lístečky s počtem výškových metrů. Ty se pak sečtou a vítěz získá zdarma návštěvu lanového parku na kladenském sletišti. Nám se podařilo vysoutěžit 351 bodů. 18 žáků vylezlo do 10ti metrů, 6 do 11ti metrů a 21 do 5 metrů (pokusy se několikrát opakovaly).

Na začátku programu se žáci s instruktorem rozcvičili, poté se rozdělila na dvě skupiny. Jedna lezla na bouldru (nízká stěna bez jištění, vysoká měkká žíněnka), druhá na vysokých stěnách. Zde se žáci dále rozdělili do tří skupin po čtyřech – každá měla svého instruktora. Pomocí úvazu a lana pak šplhali vzhůru. Po hodině se obě skupiny vystřídaly. Následovalo řádné protažení znavených těl a velká svačina. Do školy jsme se vrátili na oběd.

Žáci byli akcí nadšení, navzájem si fandili a zapojení do soutěže na ně působilo velmi motivačně. I přes počáteční obavy z výšky se všem podařilo několik metrů zdolat a vyslovili přání návštěvu opakovat.

Akce byla součástí tělesné výchovy, dle rámcového vzdělávacího programu šlo o rozvoj motoriky a orientace v prostoru. Zároveň se žáci seznámili s novým druhem sportu. Pokud někoho tato činnost osloví, je možné navštěvovat lezecký kroužek.


18. prosince 2015