Jazykový pobyt Anglie - Oxford

V termínu od 29. 11. do 5. 12. 2015 se vybraní žáci 8. a 9. ročníků zúčastnili jazykového pobytu ve Velké Británii v Oxfordu.

Rodičům byla během pobytu několikrát zaslána automatická sms zpráva. 

Naše škola využila finanční dotace tzv. Výzvy 56 (Vzdělávání pro konkurenceschopnost) a s pomocí CK Školní zájezdy s.r.o. připravila poznávací zájezd do Oxfordu s výukou anglického jazyka. Zájezdu se účastní 30 žáků, kteří nejlépe obstáli v anglickém testu a prokázali největší znalosti z jazyka. Tito žáci získali tento zájezd naprosto zdarma a bude jim uhrazena výuka, poznávací program, ubytování a strava v hostitelských rodinách i vstupné na památky. Kromě devíti hodin výuky se žáci podívají také na známá místa v Oxfordu, na Stonehenge, do lázeňského města Bath, na nejrůznější středověké hrady a jiné památky. Fotografie určitě uvidíte ihned po skončení zájezdu opět na našich stránkách. Žáky na jazykovém pobytu doprovází paní učitelky Machová, Mňuková a Jirkovská.

Pondělí - 30. 11. 2015

Cesta byla klidná a pohodová. Trochu jsme se sice zdrželi a náš trajekt nestihli, ale jeli jsme hned dalším. Řidiči jsou fajn a paní průvodkyně taky. Počasí je jako v ČR. Hodně sychravo, šedivo a prší.

V poledne Vašeho času jsme přijeli do Oxfordu. Je to moc pěkné město. Dnes jsme měli na programu prohlídku hradu, která byla velice zajímavá. Dokonce nás vzali i do podzemního vězení a hladomorny. Návštěva muzea se dnes nakonec nekonala, protože měli zavřeno. Do jiného jsme ale nešli. Pršelo, a tak jsme raději dali přednost starému oxfordskému centru s obchody.

V 19 hodin si pro žáky začaly jezdit rodiny. Takže napětí stoupalo a všichni očekávali, kdo si pro ně přijede. Vše dopadlo dobře, nikdo nezbyl a žáci už jsou v rodinách.

 

Úterý - 1. 12. 2015

Hlásíme, že vše je ok. Rodiny jsou v pohodě. Nikdo hladem netrpí a bydlíme u bělochů i černochů, což je pro nás zajímavé. Celý den bylo zataženo, ale nepršelo. 

Dopoledne jsme jeli do oblasti Cotswold a prošli jsme si 4 extrémně rozkošné pohádkové vesničky. V každé jsme měli rozchod. Odpoledne jsme měli školu. V jedné skupině jsme měli paní lektorku černošku a ve druhé pana lektora bělocha.

 

Středa - 2. 12. 2015

Ahoj všichni doma,

náš pobyt se bude dnes lámat pomalu do poloviny programu. Máme za sebou dlouhatánskou cestu, centrum Oxfordu známe už jak své boty a děti se pomalu začínají rozmlouvat anglicky. Se školou jsou, myslím, spokojeni. Dnes máme na programu Stradford nad Avonem a všechno možné spojené se Shakespearem a odpoledne opět školu. Včera jsem všechny žáky poprosila, zda-li by mohli i oni na naše stránky něco přispět, jelikož já s nimi nejsem ani v rodinách, ani při jazykové výuce. Poprosila jsem, že to stačí napsat jen za celou rodinu, tudíž ne každý zvlášť, přesto mi odpověděla pouze polovina dětí. Následující příspěvky přikládám. Jinak počasí zatím drží a neprší, nikoho nic nebolí a všichni spolu dobře vycházejí. Mějte se krásně.

 

Rodina Hašková, Petráčková, Dušková

Naše rodina má menší, ale útulný domeček. V rodině mají dvě děti, starší dceru a syna. Je to rodina černochů. Jsou milý. Dobře vaří, zatím nám vše chutnalo. K první večeři jsme měli pizzu a dnes typické jídlo "fish and chips". První den ve škole byl zajímavý, dělali jsme různé úkoly ve skupinkách. Také jsme se  procházeli kolem památek v malých městečkách. Všechno je tady super.

 

Rodina Linková, Štraubová, Vašťáková

Naše rodina se jmenuje family Thomas. Bydlime v malém anglickem klasickém domku. Je tu s námi milá starší paní, která se o nás dobře stará. První den k večeři jsme měly pizzu a hranolky a pomerančový džus. Druhý den jsme měly k snídani tousty s nutelou a marmeládou a k večeři špagety a anglicky čaj. Náš pokoj je malý, ale útulný. V úterý jsme měly první odpolední školu. Naše paní učitelka je velice milá a vtipná, celkem jsme ji rozuměly. První den jsme stihly i nákupy, dobře jsme nakoupily. Na další den se velice těšíme.

 

Rodina Veltruský, Chochola

Anglie je super. Nejen, že je to dobrá iniciativa, jak se něco naučit, ale zároveň se něco dozvíme o zdejší kultuře. Dnes (1. 12. 2015) jsme byli v okolí Oxfordu asi ve čtyřech vesničkách historického stylu. V doprovodu našich milých učitelek jsme se cítili bezpečně, a tak o nás milí rodiče nemusíte mít strach. Angličané jsou moc mílí lidé, až na pár ojedinělých lidí. Myslíme si, že tato rodina má 2 členy, ale nejsme si jisti, známe mamku, dceru (a záhadného pána, který by mohl být syn nebo přítel dcery). Mamka je super, má všude uklizeno a dobře vaří, dnes jsme měli sýrový koláč k večeři. Myslím, že je to všechno, co jsme chtěli říct.

 

Rodina Kachlířová, Zajícová

Tereza Kachlířová a Kateřina Zajícová v rodině Seaman.
V pokojíčku malém, všechny věci kradem. Terka z toho všeho šílí, Káťa je z ní naobtíži. K véče samé dobré věci,
pes nám z toho krade pasy. Památky tu procházíme, všechno nové nacházíme. Do Primarku všichni jdeme, s úsměvem pak odejdeme.

 

Rodina Fliegerová, Karmazynová, Ručková

Po dlouhé cestě jsme konečně dorazili do Oxfordu, kde jsme měli prohlídku hradu. Po rozchodu v centru jsme jeli autobusem na meetingpoint (misto setkání), tam si pro nás přijeli náhradní rodiče, kteří si nás odvedli domů. Po teplé večeři jsme se šli konečně pořádně vyspat. V úterý ráno, když jsme nabrali síly, jsme se vydali do 4 malebných vesnic. Odpoledne (hádejte co) - překvapení - ŠKOLA. Jinak je Angie moc fajn. Doufám, že se sem ještě jednou vrátím.

 

Rodina Pefková, Páznerová, Duschanková

Po denní cestě autobusem a trajektem jsme dorazili do Doveru. V poledne jsme navštívili malý hrádek uprostřed Oxfordu. Poté jsme měli rozchod v centru Oxfordu, kde jsme si mohli koupit suvenýry a dárky. V 19.00 jsme přijeli na meeting point, kde si nás rozebrali rodiče. My bydlíme 3 min pešky od meeting pointu v Evenlode tower. Na pokoji jsme 3, jídlo je dobře. Další den dopoledne jsme navštívili vesničky v Cotswoldu. Odpoledne jsme jeli zpět do Oxfordu do jazykové školy, kde jsme měli prvni hodiny angličtiny s rodilou mluvčí, užili jsme si i zábavu.

After one day spent in coach and ferry we finally arrived in Dover. We visited small castle inside the city. Thenwe had free time to buy souvenirs and presents. In 19:00 we got to meeting point where we met our families. Our family lives 3 mins walking from the meeting point in Evenlode tower. Next morning we visited viliges in Cotswold. In afternoon we were at Oxford language school where we had our first english lessons. Ut was wuite fun.

 

Čtvrtek - 3. 12. 2015

Zdravíme s promáčené Anglie,

včerejší modrá obloha byla vystřídána zamračenou oblohou a celou noc pršelo. Včera jsme zvládli program dle plánu, navštívili Stradford a rodný dům Shakespeara, viděli jeho rodnou postel, kolíbku atd. Opět byl nějaký ten čas věnován krátkému rozchodu. Viděli jsme i kapli s jeho hrobem, ale nejvíce pozdvižení stejně bylo z místních labutí a veverky. Po škole jsme navštívili první univerzitní areál a viděli, jak se chystá velká večeře pro stovky studentů, jak nacvičuje místní sbor v kapli atd.

Dnes vytáhneme deštníky a projdeme si Stonehenge a lázně Bath. Škola dnes není, dnes je zkrátka na programu celodenní výlet. Držte nám palce, ať nás to na pláních kolem Stonehenge neodfoukne. Zdravíme.

 

Ahoj, zdravíme ze Stonehenge, děti chodí v čepicích a kupují vánoční přéní se zasněženým Stonehenge, zkrátka advent. Kromě megabalvanů je zde i sál s několika filmy a prezentacemi, hafo obrázků a vše o historii. Zatím stále neprší, ale odpoledne pršet má. Všichni mají jako první z celého obědového balíčku spucované malé brambůrky, pak přicházejí na řadu tousty, ovoce a kdo má zájem, tak si při poledním přejezdu může u řidiče objednat teplé párky. Za hodinku vyrážíme směr antické lázně Bath, kde bude prohlídka probíhat vevnitř i venku. 

Ještě přikládáme pár zpráv od dětí, kteří napsali svoje dojmy dodatečně. Mějte se!

 

Jirka Brynda

První den v pondělí po příjezdu do Oxfordu jsme si šli prohlédnout památky. Měli jsme prohlídku na hradě Oxford, poté jsme šli do centra a měli rozchod na 3 hodiny. Poté jsme jeli doubledeckerem na meeting point, a pak jsme čekali na rodiny. Přišel si pro nás pán jménem Mark, který nás odvezl do naší početné rodiny s jednou starší paní a dvěma psy. Paní je velmi milá. Povečeřeli jsme, osprchovali a po sprše jsme po dlouhé cestě usli.

 

Vojta Kotě

V rodině jsou všichni milí a ochotní. Mají dva psy, který je 9 let. V rodině je paní a pán kolem padesáti let. V našem pokoji je televize, 2 postele a skříň. Večeře jsou bohaté. Ke snídani máme taktéž velký výběr jídel. Rodina má 2 auta - bílá dodávka a tmavě modrý Peugeot.

 

Kája Váňová

Máme strašně milou rodinu. Je to babička s dědečkem a jsou moc hodní a milí. Náš pokoj je asi tak 2x4m a je tam opravdu málo místa. Paní domácí vaří jako bohyně. Pan domácí se jmenuje Bill a je taky strašně fajn. Je to zahradník a dělá to od té doby, co vystudoval školu. Paní domácí je nejspíš v důchodu. Všechno je tu krásný. Jednou se sem přestěhuju.

 

Simona Gálová

V Anglii se máme báječně a vůbec se nám nechce domů. Jezdíme na samá rozkošná a nádherná místa.Nejnádhernější je pro mě město Harryho Pottera - Oxford. Je tam nádherně a všichni jsou milí. V rodině máme starší manžele a udělají pro nás první poslední. Všechno je u nich dobré. Hlavně jídlo! Ani se nám nechce domů. Výuka je výborná a vyučující rovněž. Bezproblémově se dorozumíváme a nic nám nechybí.

 

Terka Poštulková

Mám se dobře. K večeři jsme měli hranolky a kuřecí nugetky nebo špagety s domácí omáčkou. Doma dostáváme pravou anglickou snídani. Hodně chodíme po různých památkách. Ve škole se mi líbí a rozumím skoro všemu.

 

Karel Kotelenský

Bydlíme v rodině černochů. Jídlo je tu moc dobré a jsou na nás hodní. Občas se sice dostaneme do situace, kdy nerozumíme, ale vždy se to nějak vyřeší. Náš pokoj je v prvním patře. Ráno vždy dostaneme anglický čaj s mlékem, má zvláštní chuť. Dále dostaneme k snídani krásně rozpečené tousty s máslem. Většinou vstáváme v sedm. Ke svačině máme sendvič. Do rodin se vracíme kolem sedmé hodiny.

 

David Kobera, Roman Krch

Naše rodina se jmenuje Hall. Mají celkem normální baráček, ve kterém bydlí paní se synem, třemi dcerami a dvěma kočkami. Vůbec nevíme, zda má manžela. Paní mluví srozumitelně, takže si s ní i celkem povídáme. Dokonce jsme se s ní i dívali na televizi. Z našich dárků byla velmi šťastná. Ke snídani máme cereálie s mlékem. Paní domácí vaří velice dobře.

 

Daniel Pur, Mikuláš Simon

V předešlé rodině byly problémy, a tak nás přestěhovali do nové. V této rodině se máme dobře (měkká postel, plazmová TV, PS3). Paní má 3 syny a 6 koček. K večeři máme třeba chickenburger s hranolkami. Jelikož jsme velice blízko meeting pointu, tak chodíme pěšky. Ve škole máme hodnou paní učitelku, která se jmenuje Nye. Ve škole je to zábavné. I když máme pouze 3 vyučovací hodiny, zdá se, že je to delší než u nás. Pokud chcete vědět něco o památkách, tak navštěvujeme kostely, hrady a zajímavá historická městečka. Pozdravujeme všechny z Oxfordu, zvláště Lukáše Adama.

 

Pátek - 4. 12. 2015

Zdravíme naposled z Oxfordu, máme za sebou poslední prohlídku města. Dnes ráno si žáci sbalili saky paky, rozloučili se se svými náhradními rodinami a doubledeckerem jsme se dopravili do centra. Prohlédli jsme si nejstarší anglickou botanickou zahradu, kde kromě venkovních keříků, ovocných sadů a bylinkové zahrady byli i velice zajímavé skleníky, kde jsme měli možnost vidět keříky bavlníku, kakaovníku, kávy, zázvoru, černého pepře a skořice. Dostatečně promrzlí jsme navštívili Christchurch College a jídelnu z Harryho Pottera a vůbec celý studijní areál. Dále jsme vystoupili na věž jednoho kostelního komplexu, odkud se otevřel výhled jak z ptačí perspektivy na celý ten starodávný Oxford. Momentálně jsou žáci poslední 2 hodiny ve výuce, už na ně čekají certifikáty a cesta domů. 
Vyjíždět z Oxfordu budeme před 18.00 místního času, na 22.00 máme trajekt. Po cestě trajektem a výjezdu ze samotného Callais zamíříme směr ČR, kde jako první vyložíme Děčín. Z Děčína pošleme sms, což bude přibližně 2 hodiny před samotným příjezdem na Kladno. Očekávaný návrat kolem 15.00 hodin.
Přikládáme ještě pár zpráv od žáků, které mi napsali a poslali včera na mail. Ponechala jsem v nezměněné podobě :)
Zdravíme a těšíme se na zítřejší setkání.


Štraubová, Linková
Ve středu jsme byli na prohlídce domu, kde se narodil William Shakspeare. Poté jsme šli do kostela kde byl pokřtěn. Odpoledne jsme jeli zpět do Oxfordu do školy. Po skončení jsme odjeli do rodin. Ve čtvrtek ráno jsme se vypravili na Stonehenge, byla zima, ale i tak to byl krásný zážitek. Kolem druhé hodiny jsme jeli do města Bath. Kde byly římské lázně. první anglické středisko byly právě tyto lázně. Celý pobyt v Anglii se nám moc líbil. Doufám, že se sem někdy vratime.

Duschanková, Pefková, Páznerová
Ve středu jsme byli ve Stratford upon Avon, rodné město Wiliama Shakespeara. Navštívili jsme kostel, kde byl pokřtěn a pohřben. Poté jsme viděli a prohlédli si jeho rodný dům. Pak jsme šli opět do školy. Na druhý den jsme navštívili vzdálný Stonehenge. Poprohlídce kamenů jsme přijeli do lázeňského města Bath. Prohlédli jsme si mistní římské lázně a nakoupili jsme dárky na vánočních trzích. Následovala téměř dvou a půl hodinová cesta autobusem zpět do Oxfordu na meeting point. Zítra nás čeká poslední den v Oxfordu a poté dlouhá cesta domů. Chceme také poděkovat Pánům řidičům za to, že nás týden vozili a vydrželi to s námi. Také děkujeme naším učitelkám a paní průvodkyni za to, že jsme získali nové zkušenosti a poznánali lépe Anglii.

Hašková, Petráčková, Dušková
Všechno je tady super. Jídlo je vážně úžasné, dnes jsme měli jako desert zmrzlinu. Náhradní rodina je super. Dnes jsme videli Stonehenge, bylo to opravdu zajímavé. Taky jsme byli v lázních a ve městě jsme procházeli vánoční trhy. Anglie je krásné místo, ale už se těšíme zpět domů.


Pur Daniel
Takže, ve středu jsme dostali ke snidani cerealie potom jsme jeli do vesnice kde prozil Shakespeare svuj zivot videli jsme jeho dum par kostelu na ceste jsme tez potkali pana co delal sochu rytire mam s nim i fotku :D no a k veceri jsme meli kuře.
Ve čtvrtek jsme meli ke snidani cerealie a toast potom jsme jeli na misto zvane stonehange krasne misto, dale jsme jeli do lázní ktere se vyslovují "bazz" nevim jak se pise tento nazev, tyto lazne meli hrozne originalni průvod pomoci telefonu po zavolani na urcite cislo se cam spustil posleh. Potom jsme jeli domu kde jsme si dali k veceri pizzu.


Fliegerová, Karmazynová, Ručková
Dnes jsme viděli stonehenge. Byl sice dál od Oxfordu ale cestu nám vynahradil krásný pohled. Potom jsme navštívili město Bath s prohlídkou lazni. Bylo to tam moc hezký. Tam jsme byli v muzeum a na vánočních trzích.  Na kráse celého dne ještě přidala škola - vůbec jsme tam nebyli.

Simon Miki
Ve středu (2. 12.) jsme byli na místech, které jsou spojené s W. Shakespearem. Například kostel, ve kterém byl pokřtěn a pohřben. Nebo v domě jeho dcery. Poté jsme jeli na 2. největší univerzitu v Oxfordu. Tam Lucie Fliegrová (Lucka z 8.) předvedla svůj hudební talent, když se přidala ke sboru. Odtud jsme jeli na "meeting point". K večeři jsme měli kuře s rýží. Dnes ráno jsme vyrazili k památce Stonehange (ty velký kameny). Mezi další zastávkou běžela v autobuse Narnie (není důležité který díl. Důležité je, že jsem nemohl spát). Když jsme konečně zastavili, šli jsme do římských lázní. Tam nám dali "posluchadla" (mluvící průvodce). Když byla naše prohlídka u konce, dostali jsme rozchod, a šli se podívat na trhy. Znovu jsme dorazili na meeting point. Dnes k večeři byla pizza s hranolkami. PS: Věděli jste, že když do "posluchadla" dáte kód 9999, můžete si vybrat jazyk?

Kachlířová Tereza a Zajícová Kateřina
Stonehenge všichni fotíme, šťastní odtud chodíme. Shakespeara jsme navštívili, jeho dům si vyfotili. Viděli jsme Římské lázně, pramenitou vodu ochutnáme. A rozchod jsme zase měli, stánky jsme zas procházeli. Učitelka Nye nás pak učí, sranda je s ní až po uši. Dny nám rychle ubělhly, mi jsme z toho na větvi. Všichni už teď jedem domů, (ne)těším se už na sobotu.

Váňová, Poštulková, Gálová
Dobrý den, týden v Anglii byl úspěšný, byl plný zajímavých výletů, nových vědomostí a hlavně - nákupů! Výuka na OXFRODU byla sklvělá, opravdu jsme dobře rozuměly a hodně nového se naučily. Naše hostitelská rodina se k nám chová moc hezky, komunikuje s námi a opravdu výborně nám paní domácí vaří. Každý den nám přináší nové zkušenosti, nová poznání a nové lidi - nový pohled na svět. Seznamujeme se s novou kulturou, novými zvyky a novými myšlenkami. Anglie celkově nám přinesla porozumění, které můžeme předat dál. Porozumění jazyka i myšlenek. Je báječné sledovat pokroky, které děláme. Malé či velké. Pro nás je Anglie místem kouzelným deštivým, ale hlavně naučným. Ač jsme se toho za týden naučili víc, než jsme samy očekávaly, doufáme, že jednoho dne budeme mít možnost se sem vrátit a nechat se plnit stejně krásnými, ale i novými dojmy z Velké Británie.

 

David Veltruský, Jirka Chochola

Opět se máme skvěle. Naše náhradní máma nám vaří výborně, každý večer se s ní bavíme, dozvídáme se nové věci a pořád zlepšujeme naší Angličtinu. Každý večer máme teplou a dobrou večeři. Snídaně jsou taky dobré. Skvělá je i paní průvodkyně, bez ní bychom nenavštívili tak nádherná místa. Například jsme byli v domě, kde se narodil William Shakespeare nebo u památky Stonehenge, která mě zaujala svou záhadou. Potom jsme byli v městě Bath,kde jsou nádherné lázně. Nesmím zapomenout na naše skvělé a milé paní učitelky, s kterými je sranda, ale také nad námi drží pevnou ruku, třeba že se před každou jízdou musíme připoutat, ale pořád je máme rády.Děkuji jim za všechno. Možná bychom si mohli dát ještě ten týden.

 

Sobota - 5. 12. 2015

22.30 h - najíždíme na trajekt

00.30 h - tentokrát bylo moře fakt rozbouřené a s trajektem to strašně cloumalo. Pár bledounů jsme tu měli, ale nikdo neblinkal. Nyní jsme už za Calais ve Francii. Na imigranty jsme nenarazili.

07.45 h - vše podle plánu, frčíme Německem, ale ještě tak 5 hodin na hranice. Celý autobus spí (kromě řidiče). :-)

12.15 h - právě jsme přejeli hranice a jsme zpátky v ČR

13.40 h - Ústí nad Labem

14.45 h - příjezd ke škole


6. prosince 2015