Jazykový pobyt v Německu

Jazykový pobyt v Německu

Datum konání: 19. - 23. 10. 2015

Místo: Německo, Bádensko-Würtembersko

Města: Rottweil, Stuttgart, Tübingen, Kostnice

Program:

  • výuka německého jazyka s rodilým mluvčím (9 hodin)
  • prohlídka města Stuttgart, návštěva muzeí Porsche a Mercedes-Benz
  • Prohlídka univerzitního města Tübingen
  • trénink bojových uměni a sebeobrany v karate klubu VfL Nagold
  • návštěva města Kostnice a prohlídka města
  • návštěva ostrova Mainau na Bodamském jezeře

 

Výuka:

Výuka byla rozdělena do tří bloků po třech hodinách. Každý blok byl lektorkou ještě rozdělen na dvě části, mezi kterými měly děti prostor pro občerstvení a krátký odpočinek. S lektorkou jsme se již dopředu dohodly, že nepojedeme podle plánu, který máme ve škole, ale že bychom rády upřednostnily zlepšení komunikačních dovedností dětí. Celý mini kurz byl tedy zaměřen na „Deutsch im Alltag“ (Němčina všedního dne). Během výuky využívala paní lektorka hodně skupinové práce a práce ve dvojicích a to, že lektorka nerozuměla česky ani slovo děti opravdu nutilo k tomu, že se musely jakýmkoliv způsobem německy vyjádřit. Na první hodině byl vidět ještě jistý ostych a snad i strach z chyb, ale hodinu od hodiny se vše neskutečně zlepšovalo a poslední hodina už byla v duchu naprosto nenucené konverzace mezi lektorkou a dětmi. Myslím si, že zvláště v některých případech jsme viděly obrovský posun vpřed a podle reakcí dětí věřím, že se jim to opravdu líbilo. Na závěr kurzu dostali všichni žáci certifikát o absolvování, na který mohou bát dle našeho hodnocení opravdu pyšní. Odvedli totiž velký kus práce.

 

Tento pobytový vzdělávací zájezd nebyl pouze o kurzu němčiny. Snažily jsme se touto cestou ukázat dětem i okolí místa, kde jsme bydleli, vzít je do zajímavých lokalit a přiblížit jim tamní způsob života.

Naše cesta začala hodinu před půlnocí 18. 10. Před naší školou. Naložení se do autobusu proběhlo bez komplikací, nikdo nezapomněl doklady a tak jsme mohli vyrazit směr Stuttgart, kde se konala naše první zastávka. Ráno jsme vystoupili na hlavním nádraží ve Stuttgartu a vydali se na prohlídku v tu dobu ještě liduprázdného města. Procházkou po hlavní nákupní třídě a skrz park jsme dorazili na stuttgartské Zámecké náměstí, kde jsme mohli vidět jeho dominantu – sloup se sochou bohyně Concordie na jeho vrcholu. Vyfotili jsme si dvě barokní kašny, které k náměstí neodmyslitelně patří a prošli jsme si zákoutí a uličky blízko centra města. Poté co se otevřely obchody na hlavní třídě a ráji pro nákupní maniaky Königstraße, dostaly děti prostor i pro objevování místních obchodů. Ve Stuttgartu jsme vydrželi až do dvou hodin a poté jsme se přesunuli na hlavní nádraží, odkud jsme vlakem vyrazili do místa našeho ubytování, tedy do Rottweilu.

Rottweil je nejstarším městem v jihozápadním Německu a je to místo odkud pochází psí rasa rottweiler. Jejich sochy najdete po celém městě. Do Rottweilu jsme dorazili asi okolo 16 hodiny a vydali jsme se od nádraží do kopce do našeho nového dočasného domova. Mládežnická ubytovna, ve které jsme byli ubytováni, byla vybudována z bývalého kláštera a byla velmi pěkná. Všude bylo čisto, pokoje byly

prostorné, s vlastní sprchou a sociálním zařízením a kuchyně vždy chutná a jídla dostatek. První večer jsme měli, jak se říká na rozkoukání a dohnání spánkového deficitu z autobusu. Ráno nás již čekala výuka a tak jsme chtěli být fit.

Po výukovém bloku jsme nafasovali obědové balíčky a vyrazili vstříc městu Stuttgart, konkrétně na prohlídku dvou muzeí známých automobilových značek. Nutno dodat, že vzhledem k německé dopravní situaci, kde zácpa je naprosto běžný jev, jsme všude dojížděli na poslední chvíli nebo se zpožděním. Napasovat tedy program tak, aby se vše stihlo, bylo někdy poměrně náročné. Nicméně po menším zdržení jsme dorazili do prvního muzea a to muzea Porsche. Už na první pohled vás uchvátí bílá barva, která je zde dominantní. Po eskalátoru se vyvezete přímo do středu expozice a v jedinečné architektonicky originálně řešené budově jsme tak mohli obdivovat všechny vozy značky Porsche od prvního modelu až po moderní závodní vozy. Děti se zde mohli posadit do jednoho z vozů as udělat si fotografii nebo si mohli vyzkoušet jízdu vozem Porsche na simulátoru. Po této prohlídce jsme se přesunuli jen několik kilometrů dále a namířili jsme si to na další expozici jednoho z automobilových gigantů. Před námi ve své kráse stálo muzeum Mercedes-Benz. Co do rozsahu je nesrovnatelně větší než muzeum Porsche. Expozice je řešena jako závodní dráha. Do 8. Patra Vás vyveze výtah a dále scházíte níže a níže. Děti zde měli možnost vidět Mercedes v dějinách času. Každé patro zachycovalo jiné období a chodba, kterou se scházelo k dalšímu patru, byla lemována obrázky s mezníky doby, ze které auta pocházela. Na každém patře atmosféru dokreslovala hudba, která odpovídala danému období. Po celou dobu návštěvy obou muzeí byly fotoaparáty neustále v permanenci a fotek jsme si odnesli opravdu dostatek. Po ukončení prohlídky už nás čekal přesun zpět na ubytovnu a na večeři.

Středa byla opět dnem s dopolední výukou. Po výuce jsme si dali na ubytovně oběd a naším dalším cílem bylo město Tübingen. Univerzitní město na řece Neckar, s typickou architekturou, zámkem, ze kterého je výhled na celé okolí a typickou platanovou alejí a řekou s tzv. stocherkanoemi. V odpoledních hodinách jsme měli domluvenou návštěvu ve městečku Nagold, v místním oddíle bojových sportů. Místní trenéři připravili pro děti zajímavý trénink, který byl směsicí sebeobrany, základů úpolových sportů a bojových her. Celý trénink byl veden v němčině a děti si osvojily některé odborné výrazy ze sportovní termninologie. Po tréninku pro nás klub připravil malé občerstvení a zajistil pitný režim a společně jsme s lidmi z klubu měli možnost posedět.

Čtvrtek byl určený pro náš celodenní výlet do Kostnice. Kostnice v těchto letech slaví výročí koncilu a po celém městě jsme našli vlajky a označení významných budov. Viděli jsme Husův kámen, tedy místo, kde byl upálen Mistr Jan Hus a o rok později pak Jeroným Pražský. Vlivem rozvoje města a výstavby se toto místo nachází zcela mimo centrum města, mezi zástavbou moderních domů. V centru města jsme viděli Husův dům a za nádherného počasí jsme viděli budovu koncilu, která je situována na břehu Bodamského jezera. Po obědě jsme se přesunuli na ostrov Mainau, který leží v Bodamském jezeře a je jen několik kilometrů od kostnice. Tento ostrov je v držení šlechtické rodiny a je velmi hezky udržován. Mohli jsme navštívit motýlí dům, prohlédnout si zámek a jeho zimní zahradu, procházkou sejít k přístavišti, projít se růžovou zahradou. Velkou dominantou parkových ploch byly květinové sochy, které hrály všemi barvami.

Pátek byl náš závěrečný den. Dopoledne probíhala výuka a děti se rozloučily s paní lektorkou a obdrželi certifikáty o absolvování. Po obědě byl naplánovaný odjezd na hrad Hohenzollern, ale bohužel jsme si poslední den vybrali všechnu smůlu. Poté co jsme dorazili k autobusu naložit naše věci, zjistili jsme, že autobus je rozbitý a úplně nepojízdný. Všichni jsme doufali v lepší variantu a to tu, že bude v silách našeho pana řidiče vše opravit a včas odjet na hrad. S pomocí místní firmy se nám podařilo nakonec autobus opravit, ale časově by již nebylo v našich silách Hohenzollern stihnout. Všem nám to bylo moc líto, byla to taková naše plánovaná třešnička na závěr, ale nedalo se nic dělat. Z Rottweilu jsme tedy vyrazili rovnou směr Kladno.

Celý pobyt utekl jako voda. Dle našeho názoru se děti postupně opravdu začali přizpůsobovat německému prostředí. Chodily a ptaly se, jak se řekne to či ono, při nakupování zkoušeli komunikovat a snad si trochu k němčině opravily svůj ne moc zrovna kladný postoj. Na konci vypadali všichni spokojeně a my jen doufáme, že se jim líbilo a že si vyzkoušely, že s němčinou byť jako druhým jazykem se dá poměrně slušně dorozumět a komunikovat.


10. listopadu 2015