Kynologie a myslivost

Dne 12. 5. nás navštívili Zuzka a Viktor Veselých s částí své psí smečky, aby nám ukázali některé základy lovecké kynologie a výcviku loveckých psů. V první části programu došlo na představení jednotlivých plemen psů a způsobu jejich využití. Žáci viděli zástupce několika plemen. Ve smečce byl například německý krátkosrstý ohař, maďarský ohař, anglický špringeršpaněl, hladkosrstý foxteriér a jezevčík králičí hladkosrstý. Žáci se také naučili, jak se nazývají jednotlivé části těla psa v myslivecké hantýrce. K vidění byly také různé druhy paroží, škára (kůže) z divočáka, zuby z divočáka nebo dokonce liščí oháňka.

Po teoretickém úvodu se šlo na praktické ukázky z výcviku. Zuzka s Viktorem předvedli s ohaři hledání, aport (přinášení) nebo šoulačku s odložením, což je jeden ze způsobů lovu. Pejsci také ukázali, jak umí hledat a přinášet klíče, vodítko nebo mobil, které páníček cestou někde ztratil.

Po předvedení krátkých ukázek se už přešlo na dotazy a závěrečné mazlení s pejsky. Žáci donesli spoustu dobrot a pamlsků, a tak pejsci ochotně pózovali a nechali se za pamlsek drbat.

Počasí dětem přálo, pejskům už méně, ale myslím, že se vše podařilo. Děkujeme Zuzce a Viktorovi a celé smečce a těšíme se třeba příště na viděnou.
 


12. května 2015