Cestujeme s Amálkou

Pro žáky 1. - 4. tříd byl na čtvrteční dopoledne přichystán projekt Cestujeme s Amálkou. Děti soutěžily v osmičlenných družstvech pod vlajkami různých států, jež pro své družstvo na začátku hry vylosovali prvňáčci. Soutěžící bojovali o co nejlepší umístění na 27 stanovištích, kde plnili nejrůznější úkoly zaměřené na dovednosti a vědomosti spojené s cestováním, poznáváním České republiky i cizích kontinentů a kde si snad užili i trošku legrace.

Stanoviště:

1. Zabal si na cestu

2. Připrav si lékárničku

3. Dopravní prostředky

4. Dopravní značky

5. Určování světových stran

6. Kraje ČR

7. Památky ČR

8. Turistické značky

9. Části rostlin

10. Sousední státy ČR

11. Vlajky

12. Památky světa

13. Barvy v angličtině

14. Poznávání cizího jazyka

15. Skládačka z písmen

16. Rybolov

17. Zvířata a světadíly

18. Vyhledávání názvů řek

19. Zásobování africké vesnice pitnou vodou

20. Serpentiny v Alpách

21. Arabské tržiště

22. Čínské hůlky

23. Eiffelova věž

24. Skládání mapy (puzzle)

25. Vyhledávání informací o státě

26. Kotevní řetěz

27. Spravedlivé rozdělování potravy

 

V těžké konkurenci 24 družstev se nakonec s přichystanými nástrahami nejlépe poprali členové družstev Norska (K. Vedralová, D. Valešová, J. Týc, A. Vinšová, B. Filippi, J. Bečka, L. Bendlová, M. Řezáčová), Mongolska (P. Hanáček, N. Chovancová, S. Čambulová, A. Hrušková, M. Bartušková, T. Hořejší, K. Kozlová, A. Fleisleberová ) a Argentiny (L. Doležalová, A. R. Fontánová, D. Hořejší, J. Smetana, A. Forstová, A. Horníková, L. Podzimková, A. Prentisová) a obsadili první, druhé a třetí místo. Bramborovou medaili si vysloužili členové družstva Rakouska a další příčky obsadilo 5. Německo, 6. Austrálie, 7. Dánsko, 8. Polsko, 9. Itálie, 10. Alžírsko, 11. Čína, 12. Švédsko, 13. Ekvádor, 14. Keňa, 15. Nový Zéland, 16. Francie, 17. Brazílie, 18. Chorvatsko, 19. Vietnam, 20. Finsko, 21. Peru, 22. Japonsko, 23. Spojené státy americké, 24. Kanada.

Veliký dík patří „nehrajícím kapitánům“, což byli vybraní žáci osmých tříd, kteří nám pomáhali s organizací akce a bezvadně splnili svou roli vedoucích jednotlivých družstev. Vyzkoušeli si tím na vlastní kůži, jaké to je mít na starosti tlupu malých a ne vždy stoprocentně poslušných „svišťů“. Kapitáni zvládli „sviště“ skvěle.

Doufáme, že se celá akce dětem líbila, že si ji patřičně užily a něco nového se dozvěděly a naučily. Zároveň bychom se chtěli omluvit za nepřesný odhad doby trvání soutěže všem rodičům, kteří před školou v nepříznivém počasí statečně a trpělivě čekali na své děti. Děkujeme Vám za pochopení.


30. května 2014