Školní výlet žáků 7. ročníku do Klatov

V termínu od 10. do 12. 5. 2012 se konal školní výlet žáků 7. ročníku do Klatov. Výletu se zúčastnilo 23 žáků.

Ve čtvrtek ráno jsme odjeli vlakem přes Prahu a Plzeň do Klatov. Při příjezdu jsme si šli odložit batohy do hotelu Beránek, ve kterém jsme bydleli, a šli jsme na prohlídku do barokní lékárny na náměstí. Prohlídka barokní lékárny "U bílého jednorožce" trvala přibližně hodinu a byla velice zajímavá. Určitě ji doporučujeme k návštěvě. Obzvlášť, když na světě jsou pouze 3 takové lékárny.

Dalším cílem byla nedaleká Černá věž, odkud jsme měli překrásný výhled na Klatovy a Šumavu.

Po prohlídce lékárny jsme se prošli centrem města, navštívili jsme cukrárnu v blízkosti parku, nakoupili nějaké zásoby a šli jsme na večeři do hotelu Beránek. Ubytování v hotelu Beránek bylo slušné, více než odpovídající ceně. Co ceně ovšem neodpovídalo, tak to byly opravdu mamutí porce všech jídel, které jsme tam měli. Přestože vařili dobře, tak se to často nedalo všechno sníst.

Druhý den jsme nejprve navštívili Hostašovo vlastivědné muzeum, kde jsme měli poutavý výklad o historii Klatov a na konci nám zahrál orchestrion, který je ve videoukázce.

Po prohlídce muzea jsme vystoupali na klatovskou Hůrku, kde jsme se ale dlouho nezdrželi, neboť jsme spěchali do krytého plaveckého bazénu, který jsme měli pronajatý. Koupání v bazénu pronajatém pouze pro nás bylo luxusní a všichni si ho užili.

Po vykoupání jsme šli zpátky do hotelu Beránek na oběd a po chvilce odpočinku jsme se vydali na prohlídku klatovských katakomb. Katakomby byly nedávno otevřeny po rozsáhlé rekonstrukci, která je však neskutečně vydařená. V katakombách jsme se zdrželi více než hodinu a byl to opravdu zážitek.

Po prohlídce katakomb byl hodinový rozchod po náměstí, a pak průchod parkem, přes pozůstatky původního opevnění, zpět do hotelu, kde na nás čekali s večeří.

Po večeři jsme šli na pronajaté sportovní hřiště Gymnázia Jaroslava Vrchlického a zde jsme hodinku hráli fotbal, přehazovanou a vybíjenou. Pak jsme si naposledy prohlédli město, tentokrát osvětlené za tmy, a šli jsme zpět do hotelu.

Po celou dobu jsme měli krásně slunečné počasí. V den našeho odjezdu se však hodně ochladilo a pršelo. Proto jsme se rozhodli, že původní plán, pěší výlet na vodní hrad Švihov, upravíme a vyjeli jsme na hrad Švihov vlakem.

Na vodním hradě Švihov jsme měli hodinovou prohlídku s průvodcem a oběd. Potom jsme již došli na nádraží a vlakem putovali přes Plzeň a Prahu zpět do Kladna, kde náš výlet skončil.

Podle reakcí žáků byl výlet opravdu povedený. Viděli jsme mnoho překrásných památek. Po celou dobu jsme se setkali s velice ochotnými, milými a vstřícnými lidmi, vůbec nic nebyl problém a vše se přizpůsobovalo k naší spokojenosti. Žáci byli rovněž velice překvapeni, že kdykoliv jsme si stoupli na okraj přechodu pro chodce, tak se všechna auta ihned zastavila a automaticky nás hned nechali přejít. Celkově se nám v Klatovech velice líbilo a doporučujeme je na pohodový rodinný výlet.

Ukázky z výletu si můžete prohlédnout ve Fotogalerii i Videogalerii ZŠ. Bohužel se v muzeu, lékárně, katakombách i na hradě nesmělo fotografovat, ale o důvod víc, proč se přijet osobně podívat.


13. května 2012