Poznávací zájezd do Londýna

Ve dnech 3. 5. – 9. 5. 2011 proběhl školní výukovo–poznávací zájezd do Londýna. Zájezd byl organizován přes cestovní kancelář CK2. Zájezdu se zúčastnili ještě další 3 školy - z Ostravy, z Prahy a z Písku. Děti naší základní školy měly tímto možnost získat nové kamarády. Vztahy mezi všemi dětmi byly velmi dobré.

Autobus vyrazil ve čtvrtek ve 14.45 hodin od školy Zd. Petříka na Kladně směrem do Francie, k přístavu Calais. V Calais jsme byli ve 2.30 hodin ráno a ve 3.15 hodin jsme se nalodili na trajekt směřující přes kanál La Manche do Doveru, přístavu v Anglii. V pátek kolem 8 hodiny ranní jsme přijeli do Londýna.
Naše první návštěva týkala muzea Md.Tussaud´s (muzeum voskových figurín). Ve stejný den jsme dále navštívili - The National Gallery na Trafalgar Square, tržiště Covent Garden, most Golden Jubilee Bridge přetínající řeku Temži a obří kolo London Eye, neboli „Oko Londýna“, odkud jsem si mohli prohlédnout hlavní město na řece Temži z výšky.

Asi ve 20.30 hodin jsme dorazili na "Meeting point", kde si nás převzali rodiny, u nichž jsme přespávali následující 2 dny. Dětem se tato zkušenost líbila, neboť si mohli vyzkoušet anglickou kuchyni od Angličanů, používat angličtinu v praktickém životě a poznat život a kulturu jiného národa.

V sobotu nás čekala návštěva královského města Windsdor, včetně prohlídky stejnojmenného hradu (největší do rozlohy obývaný hrad v Evropě a rezidence královny Alžběty II.), města Eton a Eton College (nejstarší a nejelitnější soukromá škola založená Jindřichem IV., zde studovali princové William a Harry). Odpoledne jsme se vrátili do Londýna a pokračovali v prohlídce – Big Ben, Houses of Parlament, Westminster Abbey, Trafalgar Square a Buckingham Palace.

V neděli jsme navštívili hrad Tower of London, kde nás čekala prohlídka korunovačních klenotů, Tower Bridge (nejznámější londýnský most), St. Katharine Docks a National Maritime Museum. Děti si vyzkoušely jízdu londýnským metrem zvaným "Tube" a dvoupodlažním autobusem zvaným "Double Decker".

V neděli večer jsme opustili Velkou Británii směrem Česká republika. Do Kladna jsme přijeli ve 13.30 hodin, kde na děti čekali rodiče.

Cestovní kancelář si pro děti připravila testy, kdy žáci museli každý den zodpovědět otázky týkající se navštívených pamětihodností a historických míst. Na konci zájezdu proběhlo vyhodnocení testů. Velkou radost nám udělal náš žák - Marek Vachalec z 8.B, neboť se umístil na 2. místě.


11. května 2011