Paříž 27. 9. - 1. 10. 2006

Dne 27. 9. 2006 v 16.30 hodin odjeli naši žáci od budovy školy na poznávací zájezd do Paříže. Cesta autobusem byla docela příjemná, protože jsme jeli přes noc. Do Paříže jsme přijeli kolem 8 hodiny ráno.

Nejprve jsme navštívili Pantheon, který leží v Latinské čtvrti. Odtud jsme se vydali kolem Pařížské univerzity a Sorbony ke světoznámé katedrále Notre-Dame. Po prohlídce katedrály jsme prošli kolem Justičního paláce, Královské kaple a radnice až k modernímu centru Pompidou. Blízko moderního centra se nachází park, tzv. Břicho Paříže, kde jsme měli chvilku rozchod. Odtud jsme se přesunuli kolem Velkého paláce, kostela sv. Eustacha a Louvru do Tierijských zahrad na "Historickou osu". Po historické ose jsme došli až na náměstí Svornosti, kde stojí třitisíce let starý Obelisk. Odtud jsme přešli přes Seinu k Invalidovně. Zde je pohřebený Napoleon Bonaparte. Po prohlídce Invalidovny nás čekala poslední část prvního dne a zároveň největší dominanta Paříže - Eiffelova věž. Výtahem jsme vyjeli až na vrchol 300 metrů vysoké Eiffelovky. Také díky pěknému počasí jsme měli krásný výhled na celou Paříž. Po této prohlídce jsme došli k autobusu, který nás odvezl do našeho hotelu F1.

Druhý den ráno nás autobus odvezl do královského paláce ve Versailles. Zde jsme si, opět doprovázeni pěkným počasím, mohli prohlédnout jak královský palác, tak i pozoruhodné zahrady ve Versailles, které se rozprostírají na ploše 10 000 ha. Krátce po poledni jsme opustili Versailles a na pořadu dne byla moderní čtvrť La Défense. Kromě jiného jsme zde měli možnost nákupu čehokoliv v ohromném nákupním centru Auchen. Po nákupech pokračovala naše cesta přes proslulou ulici lásky Moulin Rouge na Montmartre, na kterém stojí katedrála Sacré Coeur. Tím jsme tento den zakončili a autobus nás odvezl zpět do hotelu F1.

Třetí den jsme si na celé dopoledne naplánovali prohlídku slavného Louvru. V tomto bývalém královském sídle je dnes muzeum umění, kde jsme mohli vidět kromě mnoha jiných exponátů také Mona Lisu. Po této prohlídce následovala opera Garnier, Prezidentský palác, náměstí Vendome, Velký palác, hlavní ulice Paříže - Champs Elysées a Vítězný oblouk. Na Vítězném oblouku jsme podstoupili náročný výstup, ovšem odměnou nám opět byl nádherný pohled na centrum Paříže. Odtud jsme pokračovali, kolem památníku princezny Diany, který leží u místa její tragické autonehody, na nábřeží, kde nás čekala poslední akce a to vyhlídková plavba lodí po Seině. Při této plavbě jsme si opět mohli prohlédnout mnohé památky jako např. moderní muzeum umění Orsey, most Alexandra III. ale i Sochu svobody. Na závěr nás čekala okružní jízda rozsvícenou Paříží v našem aubusu a cesta zpět do ČR.

K budově školy jsme přijeli v 10 hodin dopoledne zdraví, spokojení a plní mnoha zážitků z prohlídky této úžasné evropské metropole.


15. října 2006