Návštěva knihovny 2.B

Dne 9. 1. 2023 navštívili žáci 2.B knihovnu pro děti a mládež v Kladně na náměstí Sítná. Žáci se seznámili s chodem knihovny – jak se do ní přihlásit, s kým přijít, a v kterou denní dobu. Dozvěděli se, jak funguje půjčování knih a časopisů.

Během programu s názvem „Dům plný knih“ zjišťovali rozdíl mezi knihovnou a knihkupectvím a ve skupinové práci řešili, kdo se podílí na tvorbě knihy.

Následovalo představení některých známých knih – Sekora (Ferda mravenec), Lada (Kocour Mikeš), Čapek (Dášenka), Čapek (Povídání o pejskovi a kočičce), Macourek, Čtvrtek… Také si povídali o komiksech a jejich hrdinech. Dále byli seznámeni s péčí o knihy – co způsobují domácí mazlíčci a mladší sourozenci, v jakém prostředí je vhodné knihy (ne)číst.

Knihovnice dětem představila knihy vhodné pro jejich věk (1., 2., 3. čtení) a v prostoru knihovny pak ukázala místa s vhodnou literaturou. Žáci zjistili, jak jsou jednotlivé knihy v regálech řazeny a jak hledat konkrétní knihu. Na závěr si každý jednu vybral a chvíli si četl.

Beseda byla v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem školy (Český jazyk – literatura pro 2. ročník). Ve škole následovalo navázání na program – žáci shlédli animovaný snímek „Příběh knihy“ (jak kniha vzniká a kdo všechno se na tom podílí) a krátký pořad o výrobě papíru „Jak to chodí v lese – papír“. Dále pak pracovali s pracovními listy – podle obálky vymýšleli obsah knihy.

Celkově hodnotím akci jako velmi zdařilou – všechny zúčastněné strany byly spokojené.

Mgr. Eva Obešlová

Lucie Štorková (asistentka pedagoga)


16. ledna 2023