Lyžařský výcvikový kurz 6. - 13. 1. 2017

V termínu od 6. do 13. 1. 2017 se žáci 2. až 9. ročníků zúčastnili lyžařského výcvikového kurzu ve Velké Úpě v chatě Portášky.

Tradičně jste mohli žákům posílat emaily.

1. den - pátek

Autobusy odjely od školy v 8.02 hodin. Cestou jsme měli jednu zastávku za Mladou Boleslaví na svačinu a toaletu. Silnice byly upravené, celou cestu svítilo sluníčko.

Do Velké Úpy jsme přijeli ve 12.10 hodin. Rodičům žáků byla poslána automatická SMS zpráva.

Celou cestu svítilo sluníčko, ale tady od našeho příjezdu stále sněží, teplota je -12°C. Žáci vyjeli lanovkou k chatě Portášky a šli na oběd. K obědu jsme měli nudličkovou polévku a hovězí s dušenou mrkví a bramborem. Další část odpoledne byla trochu náročnější. Nejprve se docela značně zpozdila poslední rolba, která vezla zejména přeskáče, takže jsme nemohli jít hned na rozřazení do družstev a jako další zádrhel se ukázalo nečekaně mnoho žáků, kteří si nepoznají své lyže, přeskáče a další věci. Nakonec vše dobře dopadlo, všechny věci se našly a identifikovaly s majiteli a jedna jízda před chatou na rozřazení proběhla.

Po rozřazení si žáci vybalili svá zavazadla. Večeře dnes byla nakonec od 18.30 hodin pro mladší žáky a od 19.00 hodin pro starší žáky. K večeři jsme měli krkonošskou kuřecí směs se zeleninou a rýží a někteří se ještě posilnili sladkostmi na baru.

Po večeři jsme si řekli pokyny a režim lyžařského kurzu. Následovala večerní hygiena. Mladší žáci měli večerku od 21.00 hodin, starší od 21.30 hodin.

Emaily, které přišly do večeře jsme vytiskli a předali u večeře.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili první fotografie z chaty. Venku se při rozřazení kvůli sněžení a větru fotit nedalo.

Rozřazení žáků do družstev proběhlo dle věku a lyžařské zdatnosti. Pokud se ukáže, že je někdo lepší, nebo horší lyžař, než jak jsme ho odhadli, tak družstva ještě upravíme.

 

2. den - sobota

Dnes ráno měli budíček mladší žáci v 7.00 hodin a starší v 7.30 hodin. K snídani jsme měli na výběr müsli, pečivo, máslo, džem, zeleninu.

Dnešní lyžování bylo kvůli mrazu omezené. Všichni byli natěšení na lyžování, bylo krásně slunečno s nádhernými výhledy, ale přesto jsme naplno lyžovat nemohli. Ráno teploměr ukazoval -21°C. Nakonec se teplota ustálila kolem -12°C. Družstva zelené a červené šla dopoledne na hodinu a půl lyžovat na sjezdovku Portášky. Ostatní družstva se šla vyvětrat na krátkou procházku k Pěnkavčímu vrchu. Všichni procházejí pečlivou kontrolou, aby byli pořádně a teple oblečeni a namazáni.

K obědu jsme měli krupicovou polévku s vejci a na výběr kuře na paprice s houskovým knedlíkem nebo vepřový guláš s knedlíkem.

Po poledním klidu šla všechna družstva lyžovat.

Svěle modré, fialové a oranžové družstvo lyžovalo na Sagasserových boudách, svítivé družstvo na vleku Modřín, zelené a červené družstvo na Portáškách a žluté družstvo před chatou.

Dnešní lyžování bylo fajn, ale dalo by se popsat jedním slovem "zima". Příliš mnoho fotek večer tedy nenahrajeme, protože jsme se báli sundat rukavice a vyndat foťák. :-)

Emaily pravidelně tiskneme. Poslední dnešní jsme předali u večeře v 18 hodin.

Po lyžování jsme se převlékli, někteří se i zahřáli v teplé sprše a dali svačinu. Potom jsme si pustili pohádku ve společenské místnosti.

K večeři jsme měli na výběr těstoviny s kuřecím masem se smetanovo špenátovou omáčkou a bramborový guláš s těstovinami.

Po večeři byla přednáška o lyžařské výzbroji a výstroji. Večerka byla opět ve 21.00 hodin pro mladší žáky a 21.30 hodin pro starší žáky.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili fotografie z dnešního dopoledne.

 

3. den - neděle

Dnes nám připadl další sníh. Ráno byla teplota -10°C, odpoledne -6°C, takže je oproti včerejšku docela teplo. :-)

K snídani jsme měli pečivo, máslo, sýr, šunkovou a játrovou pomazánku.

Dopoledne lyžovalo červené a zelené družstvo na Portáškách, svítivé družstvo na Hoferu a ostatní družstva na Sagasserových boudách.

K obědu jsme měli zeleninový krém a na výběr rostřelený ptáček s rýží nebo vepřové kostky na žampionech s rýží.

Odpoledne jezdila družstva na stejných sjezdovkách. Oproti včerejšku zde dneska lyžovalo více lidí a sjezdovka na Portáškách byla hlavně odpoledne dost ledová.

Na Sagasserových boudách je sjezdovka velice dobře upravená, ale zase se tvoří fronty. Výborné je, že už lyžují všichni včetně úplných začátečníků.

V některých družstvech asi uděláme drobné změny, aby byly síly více vyrovnané, ale vzhledem k tomu, že zítra začne části žáků i snowboard a běžky, tak se složení družstev i instruktorů stejně operativně upraví.

Nyní mají žáci svačinu a po svačině buďto promítání filmu, případně volno na pokojích než bude večeře.

K večeři máme na výběr knedlo, vepřo, zelo a moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Oranžové a fialové družstvo budou mít dnes výcvik i na chatě, neboť jsme je během odpoledne natočili a po večeři provedeme rozbor jízd pomocí elektronické tužky.

Následovat bude večerní program. Dnes nějaká soutěž a kvíz o včerejší přednášce.

Emaily, které přijdou do 18 hodin předáme u večeře. Rovněž pokračuje soutěž v bodování pokojů.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili 80 fotografií z dnešního výcviku.

 

4. den - pondělí

K snídani jsme měli pečivo, salám, sýr, máslo, džem, ovoce.

Dopoledne šlo červené, zelené, svítivé a fialové družstvo na sjezdovku Portášky, oranžové, světle modré a žluté družstvo na Sagasserovy boudy.

K obědu jsme měli bramboračku a rajskou s masovými koulemi a těstovinami nebo koprovou omáčku s knedlíkem/bramborem.

Odpoledne šlo červené a zelené družstvo na běžky na běžecký okruh Pěnkavčí vrch. Oranžové a žluté družstvo půjde lyžovat na Sagasserovy boudy. Fialové, světle modré a svítivé družstvo mělo volno od lyžování a šlo na procházku před chatu.

Emaily, které došly do 17.30 hodin předáme u večeře.

K večeři jsme měli žemlovku s jablky nebo bramborové šišky s mákem.

Na snowboard se přihlásilo 23 žáků, takže mu vyčleníme zítra celý den pro ty, kteří již měli půl dne volna a dopoledne pro ty, kteří ještě odpočinek neměli.

Jelikož měli mladší žáci půl dne volna, tak 20 zájemců šlo na večerní lyžování. Zítra by měli mít večerní lyžování starší žáci.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili 121 fotografií z dnešního dne.

Ti, kteří nejdou na večerní lyžování budou mít rozbor svých jízd pomocí elektronické tužky.

 

5. den - úterý

Teplota celý den byla kolem -9°C. Většinou bylo zataženo, chvílemi hodně oblačno a na chvilku i vysvitlo sluníčko.

K snídani jsme měli šunkový salám, sýr, máslo, džem, pečivo.

Emaily, které přijdou do 17.30 hodin předáme u večeře.

Dopoledne šlo 23 zájemců na snowboard na Sagasserovy boudy. Červené a zelené družstvo si ráno užilo 45 minut upravené sjezdovky Portášky bez lidí, a pak šlo na chatu, neboť muselo mít podle předpisů půl dne volna. Oranžové družstvo mělo celé dopoledne půl dne volna. Světle modré družstvo šlo lyžovat na Sagasserovy boudy a ti, kteří nešli na snowboard a neměli volno, lyžovali na sjezdovce Modřín.

K obědu jsme měli brokolicový krém a na výběr kuřecí medailonky s bazalkou, smetanovou omáčkou s těstovinami nebo hovězí BIO guláš z místního chovu, sypaný sýrem s těstovinami.

Odpoledne byl program ještě pestřejší. Starší žáci, kteří nebyli včera na běžkách šli na Pěnkavčí vrch, část žáků měla povinný půl dne volna, část žáků šla na snowboard a část žáků šla lyžovat a část žáků zůstala dobrovolně na chatě.

K večeři jsme měli na výběr kuřecí řízek s bramborovou kaší a rybí filé s bramborovou kaší.

Mladší žáci měli po večeři večerní program. Dnes to nebyly křížovky, osmisměrky, doplňovačky, ani přednášky, ale velká hra o sladkosti "Kasíno". Předvedli v ní chytrost, šikovnost, obratnost a velkou roli hrálo také štěstí a náhoda.

18 zájemců ze starších žáků šlo na večerním lyžování.

Opět probíhalo bodování pokojů.

V průběhu dne jsme fotili a natáčeli. Do Videogalerie ZŠ jsme nahráli videa z výcviku na sjezdovkách, běžkách i snowboardu. Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili 103 fotografií z dnešního dne.

Všechny do Kladna zdravíme a dnes i paní ředitelku, která zde až do dneška s námi byla.

 

6. den - středa

Aktuálně zde máme -10°C, zataženo, fouká silný vítr.

K snídani jsme měli pečivo, džem, müsli, mléko, jogurt, bublaninu.

Dopoledne šlo červené a zelené družstvo na Portášky, svítivé a fialové družstvo na Modřín, světle modré, oranžové a žluté družstvo na Sagasserovy boudy.

K obědu jsme nakonec měli to, co mělo být až zítra. Prý nepřivezli nějaké zboží. Měli jsme tedy kulajdu a kuře s rýží nebo kuřecí čínu s rýží.

Odpoledne šlo lyžovat červené, zelené, svítivé a část fialového družstva na Portášky, zbytek fialových, oranžové a žluté družstvo lyžovalo na Sagasserových boudách. Modří zůstali na chatě.

K večeři máme zapečené těstoviny s okurkou nebo francouzské brambory s okurkou.

Za chvíli začne karneval, diskotéka a tombola, ve které každý vyhrává.

Emaily, které přišly do 18.00 hodin, jsme předali u večeře.

Po celou dobu probíhá bodování pokojů. Aktuálně nejvíce bodů za uklizený pokoj mají na č. 10, největší bordeláři jsou na pokoji č.5.

Do Videogalerie ZŠ jsme nahráli video z dnešního a včerejšího večera. Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili další fotky.

 

7. den - čtvrtek

Hezké dopoledne do Kladna! Dnes jsme se poprvé probudili do normálního lyžařského dne. Je sice zataženo a sněží, ale teplota je pouze -4°C.

K snídani jsme měli loupák, máslo, džem, sýr, pečivo, čaj.

Dopoledne jsme měli závod ve slalomu. Červené a zelené družstvo nejprve lyžovalo na vleku Hofer a potom přijeli na Sagasserky. Ostatní družstva šla rovnou na závod, ale na etapy, aby dlouho nečekala, neboť sice je dnes oproti celému týdnu tepleji, ale zejména na mladších žácích je už u některých vidět po tom týdnu lyžování únava.

Video z dnešního závodu ve slalomu jsme vložili do Videogalerie ZŠ. Fotografie z dnešního závodu jsme vložili do Fotogalerie ZŠ.

K obědu jsme měli kuřecí vývar a na výběr mezi BIO svíčkovou na smetaně a hamburskou pečeně s knedlíkem.

Oběd byl moc dobrý, ale z důvodu uvíznutí zásobování jsme ho měli o hodinu a půl později. Polední klid byl tedy později až do 15.00 hodin. A vzhledem k tomu, že přes noc napadlo asi 15 cm sněhu a další stále padá a máme tak zapadaný běžecký okruh, tak jsme se rozhodli závod v běhu na lyžích zrušit.

Po poledním klidu jsme tedy místo závodu v běhu na lyžích vyhlásili výsledky slalomu, bodování pokojů a popřáli jsme oslavencům, kteří na lyžáku měli narozeniny.

K večeři jsme měli na výběr mezi domácí pizzou a sekanou se šťouchaným bramborem.

Po večeři jsme se dívali na fotky a videa, která jsme v průběhu lyžařského kurzu pořídili. Mezitím, potom a stále ještě balíme věci, lyže a všechna zavazadla. Už teď máme několik ztrát a nálezů, které "ničí" nejsou, tak je vezmeme do školy a uvidíme, kdo se o něco přihlásí.

Do Fotogalerie ZŠ jsme vložili poslední fotografie z vyhlašování.

 

8. den - pátek

Počasí nám nepřálo. Teplota byla sice jen -3°C, ale zejména nahoře foukal hodně silný vítr a sněžilo. Naštěstí lanovka jela a všichni jsme sjeli dolu. Zavazadla snad máme všechna, ale pomíchaná v autobusech. Není tedy rozlišen první a druhý stupeň.

Z Velké Úpy jsme vyjeli v 10.56 hodin. Cesta byla zasněžená, ale sjízdná.

Ve 13.45 hodin jsme vyjeli z Mladé Boleslavi, kde jsme měli zastávku na toaletu a jídlo v McDonaldu.

Ve 14.23 hodin jsme vyjeli z Mělníka.

V 15.12 hodin přijel ke škole první autobus, v 15.22 přijel ke škole druhý autobus.

Automatická SMS zpráva byla odeslána.


14. ledna 2017