Kroužek Malí táborníci - 2. výprava

Druhou výpravu jsme uskutečnili v sobotu 22. 11. 2014. Vzhledem k tomu, že se děti na první výpravě v přírodních podmínkách výborně osvědčily, jsme tentokrát vyrazili do trošičku vzdálenějších končin.

Naším cílem byl lom u Vinařic (GPS 50.1850556N, 14.0953631E). Do Vinařic jsme dojeli autobusem A12 a dál už jsme ťapali pěšky.

Cestou k lomu jsme si ukázali různé druhy zvířecích stop. A potom přišlo to nejdůležitější - děti nasbíraly fúru dřeva, abychom si na dně lomu mohli rozdělat oheň a uvařit dobrotu. Táborníčci sami nařezali dřevo (pro některé byla práce s pilou premiéra), na kousky nakrájeli donesená jablíčka a paní učitelce mohl konečně spadnout kámen ze srdce, že to všichni přežili bez úrazu. Pak už stačilo jen oheň rozdělat a v kotlíku uvařit výborný kompot. Dětem se moc povedl!

Po úklidu jsme si zahráli jako na první výpravě „sběr lístků“, jelikož je to napínavá hra, ve které může vyhrát opravdu každý a při které se do poslední chvíle neví, kdo to bude.

Také jsme si ukázali, jak se dá pomocí misky s vodou, jehly a magnetu určit sever.

Rozdali jsme si za odměnu „razítka“, a protože nám zbývalo trochu času a protože nám byla taky trochu zima, procvičili jsme se v obratnosti při přelézání velkých hromad kamenů. Tato činnost se dětem moc líbila a mnozí si počínali velmi šikovně, takže začínáme zvažovat návštěvu lezecké stěny na některé z následujících výprav (Klárko H., neboj se, modřina do té doby zmizí a budeš moci zase vesele padat).

Všem dětem posílám velkou pochvalu za to, jak všechny nástrahy výpravy zvládly.

 

Pozn.: Předběžný termín další výpravy je sobota 13. 12. 2014 – ale je to zatím bez záruky. Včas rozdám dětem pozvánky. K. Kohoutková


23. listopadu 2014